Подготвят старта на годината на Момчил юнак в Златоград Панихидата ще бъде отслужена в храм „Успение на Св. Богородица“ в най-южния ни град

Политици, историци и общественици се събират в Златоград на панихида в памет на загиналите за славата на Родопите от времето на Момчил юнак до балканските войни. Панихидата ще бъде отслужена на 23 ноември от 11 часа  в храм „Успение на Св. Богородица“ в най-южния ни град.

След нея ще бъдат поднесени цветя на гробовете на златоградчани, участвали във войните и ще започне подготовката за предстоящите през 2020 г. чествания на 675 години от гибелта на Момчил войвода, съобщиха организаторите.

В инициативния комитет са Цвета Караянчева, Румен Димитров, кметът на Златоград Мирослав Янчев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на село Момчиловци Сийка Суркова, проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов, създателят на музея на Делю войвода и ареалния комплекс в Златоград инж. Александър Митушев.

Това лято в Златоград те обявиха, че ще вдигнат паметник на родопския цар Момчил юнак точно на граничния пункт за Гърция край Златоград. Монументът ще бъде открит на 7 юли догодина, когато се навършват 675 години от смъртта му.

Годината е обявена за „Година на Момчил Юнак – родопския цар“ и се предвиждат множество прояви. Преди това ще се проведе научна експедиция за издирване на лобното място на Момчил юнак в Гърция под ръководството на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache