Още по темата за болничните и за пенсионната система

„Това е мярка срещу прекалено високия брой фалшиви болнични“. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ по БТВ бившият министър на икономиката Лидия Шулева, по повод предложението, първият ден от болничните да не се плаща.

По думите й, има един основен проблем по отношение на контрола на болничните, сбъркано е и плащането, и контролът. „При застрахователните компании, този който събира парите, контролира и плащането. В нашата система Агенцията за приходите събира парите, НОИ изплаща болничните, а лекарите, които са на подчинение на Министерството на здравеопазването, дават болничните.

Разкъсана е връзката между плащането и контрола, а трябва да е на едно място“, мотивира се тя. Не бива да се противопоставят двата стълба на пенсионната система, смята Лидия Шулева, във връзка с това, че преди няколко дни стана ясно, че по-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат достатъчно пари в партидите си, за да я получават пожизнено. „Допускането, че натрупването по партиди през годините ще бъде достатъчно не се оказа правилно„, подчерта бившият министър.

Според нея, проблемът е, колко хората ще вземат пари от първата пенсия. „Там има едни диспропорции, които будят сериозни притеснения. Те са свързани с т. нар. коефициент на редукция, с колко процента трябва да бъде намалена пенсията от НОИ, която хората ще получават, за сметка на това, че ще има пенсия от втория стълб“, каза още Лидия Шулева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache