Изумително! Ето колко милиона струва 9 кв. м дюкян на Капалъчарши Историческият обект в Истанбул привлича ежедневно между 300 хиляди и половин милион посетители

227 хиляди долара е началната цена за квадратен метър площ на дюкян в историческия базар Капалъчарши в Истанбул, съобщава „Хюриет дейли нюз“.

Цялото магазинче с площ от 9,2 кв. м.  в популярната туристическа и търговска дестинация е обявено на търг на цена от 12 милиона турски лири (2,1 милиона долара). Наддаването ще се състои на 10 януари 2020 г.

Капалъчарши с обща площ от 31 хиляди кв. м, разпростиращи се на 64 улички, с 22 входа и 3600 магазинчета, е един от най-старите търговски центрове в света. Историческият обект привлича ежедневно между 300 хиляди и половин милион посетители.

Строежът на основната структура на базара започва още през 1455 г., само две години след като османците завладяват Константинопол, като по онова време той е бил средище на търговци на платове. Бързо се разраства и приобщава още много търговци и занаятчии.

Понастоящем на Капалъчарши работят над 2460 дюкяна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache