Пътна агенция: Шофьорите да си подготвят колите, от утре се очаква застудяване От 20 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. От следващата седмица се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждовете да преминават в сняг

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ Георги Терзийски от утре – 20 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не са подготвили автомобилите за пътуване при зимни условия да го направят, тъй като от следващата седмица се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждовете да преминават в сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини и техника за разпръскване на пясък. Към момента по опорните пунктове са близо 1800 машини. В края на октомври АПИ провери готовността на пътно поддържащите фирмите за предстоящия зимен сезон 2019/2020. Осигурени са над 83 хил. тона сол, 112 хил. тона пясък, 3 340 тона химически материали за обработване на пътната настилка по  републиканските пътища, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. Пътно поддържащите фирми продължават с доставките за предстоящия зимен сезон.

На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

1 отговор

  1. Mehmet каза:

    Със сол ще напълнители дупките в Кърджали,ще ли ме намерят и спасят където се намирам,дето и пожарно не може да влиза през лятото.Браво на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache