Нивото на язовир „Боровец“ е на 9 метра под преливния ръб Инж. Славчо Славков, директор на ВиК в Кърджали, поясни, че големи наводнения в града днес няма

Язовир „Боровец“, откъдето Кърджали и региона се снабдяват с питейна вода, днес, 21 ноември, е на кота 472. Това ще рече, че са на 9 метра под преливния ръб, съобщи за Радио „Фокус“ инж. Славчо Славков, директор на ВИК – Кърджали. Водното количество е достатъчно, има полезни 16 милиона кубични метра, водосборът е добър и се очаква нивата в язовира през зимния сезон да се покачат. „Имало е години, когато нивото е стигало на повече от 13 метра под предния ръб, но сега нивото не е критично, а е нормално“, поясни директорът Славчо Славков.

По отношение на работите по Водния цикъл на Кърджали, той каза още, че до края на месеца ще бъдат подадени документациите по търговете. „Графикът е такъв, че до средата на декември трябва да бъдат обявени търговете“. Освен текущите аварии по къщите в града и селата от района, ВИК-Кърджали е направил реконструкция на Колектор 5 от канализацията. „Всъщност колектор 5 и 7 не бяха свързани, с една шахта и петдесет метра под колектор 5 сега вече отпадъчните води са заустени“ и от Колектор 5 се отправят към Пречиствателната станция“.

Относно жълтия код, който днес е обявен за количествата валежи в Кърджали, инж. Славков поясни, че големи наводнения в нашия в града няма. „Но тъй като дъждовете, макар и краткотрайни, са поройни и на много места дъждоприемните шахти са запушени – канализацията  и платната се изпълват от край до край на някои места в града. Конкретно говорим за булевард „Беломорски“ и там, където се стича водата по „Беломорски“ и булевард „България“ в района на Автогарата“.

Въпреки обявените прогнозни опасни количества дъжд за днес, състоянието на нивата на водите в язовирите и реките в областта, по данни на Каскада „Арда“-Кърджали и МОСВ, е под критичните стойности и няма възникнали аварии по язовирните стени и съоръженията към тях.

Към 21 ноември по долината на река Арда в Хидровъзел Каскада „Арда“ нивата на повърхностните води са както следва: на язовир „Кърджали“ – 312,295 млн. м3, което е 62,81% от общия му обем; на язовир „Студен кладенец“ – 229,967 млн. м3, което е 59,30% от общия му обем, и на язовир „Ивайловград“ – 97,121 млн. м3, което е 61,98% от общия му обем. Няма опасност от преливания.

Дарина ДЕЕНИЧИНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache