Безплатните противогрипни ваксини за възрастните хора идват в Кърджали Те ще бъдат поставяни по преценка на личните лекари

Започва разпределението на безплатните ваксини против грип, които пристигнаха в България в края на миналата седмица. Над 100 000 дози ще бъдат доставени до личните лекари в различни области в страната.

За първи път в България право на безплатна имунизация имат възрастните хора над 65 години. Ваксинирането им трябваше да започне през октомври, но се забави заради проблеми с доставките.

Следващата седмица се очакват в Кърджали безплатните противогрипни ваксини, които ще получат 10% от възрастните хора над 65 години. Ваксините ще бъдат поставяни по преценка на личните лекари.

Тази година държавата за първи път осигурява безплатни ваксини за пенсионери. Първоначално са поръчани 150 000 дози, но дистрибуторите са доставили само 120 000 при милион и половина пенсионери. Имунизациите предпазват от четири щама – Бризбейн, Канзас, Пукет и Колорадо.  В същото време в аптечната мрежа има около 100 000 дози, които могат да бъдат закупени от всеки, които пожелае да се имунизира.

Ако ваксините не стигнат, няма от къде да се вземат още, тъй като се поръчват поне 6 месеца до 1 година преди активния сезон. Най-рискови са възрастните хора с хронични заболявания, като диабет, дихателна белодробна или сърдечна недостатъчност. При тях грипът може да доведе до много тежки усложнения, понякога дори до фатален край. Точно поради това е препоръчително именно тези хора да отидат да се ваксинират.

Симптомите на щамовете от тип А и Б, които се очакват тази година да ни атакуват, включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и умора, разказва д-р Виктор Кирчев, директор на Регионалната здравна инспекция в Кърджали: „Който желае, може да се обади на личния си лекар и ако има добри показатели, да си направи противогрипната ваксина. Предполагам, че първо ще обхванат хронично болните, по-тежко болните“.

Ваксината е единствената възможна защита срещу грипа. За да изгради

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache