Цвета Караянчева присъства в Златоград на панихида за Момчил юнак и героите в Родопите Председателят на Парламента изрази подкрепа за избора на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на панихида в памет на загиналите за свободата на Родопите от времето на Момчил юнак до Балканските войни. Тя беше отслужена в храм „Успение на Св. Богородица“ в най-южния ни град. След нея бяха поднесени цветя на гробовете на златоградчани, участвали във войните и бяха обявени събитията за честванията през 2020 г. на 675 г. от гибелта на Момчил войвода.

В инициативния комитет за честванията са Цвета Караянчева, Румен Димитров, кметът на Златоград Мирослав Янчев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова, проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов, създателят на музея на Делю войвода и ареалния комплекс в Златоград инж. Александър Митушев, инж. Румен Цонев и инж. Тодор Георгиев.

Това лято в Златоград от инициативния комитет обявиха, че ще вдигнат паметник на родопския цар Момчил юнак точно на граничния пункт за Гърция край Златоград. Монументът ще бъде открит на 7 юли догодина, когато се навършват 675 години от смъртта му. Средствата за паметника се събират с дарения. Годината е обявена за „Година на Момчил Юнак – родопския цар“ и се предвиждат множество прояви. Преди това ще се проведе научна експедиция за издирване на лобното място на Момчил юнак в Гърция под ръководството на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов.

Караянчева отговори и на въпроси на присъстващи на събитието журналисти. Разбирам, че г-жа Нинова иска да управлява, но все пак българския народ казва кой да управлява и за колко време. Ние много пъти сме се явявали на избори и винаги сме били първа политическа сила. Нека г-жа Нинова да направи всичко възможно нейните структури да работят по места толкова сърцато и истински както работят структурите на ГЕРБ.“ Това заяви пред медиите в Златоград председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в коментар за поисканата от Корнелия Нинова оставка на премиера Бойко Борисов.

Караянчева коментира също протестите и исканата оставка на заместник председателя на Народното събрание Валери Симеонов.

„По правилник всяка парламентарна група има право да посочи заместник председател. Обединени патриоти нямат посочен заместник председател, понеже г-н Нотев напусна, след като вече е независим народен представител. Така че логично беше групата на Обединени патриоти да посочат заместник председател. Валери Симеонов е един от ръководителите на един от коалиционните партньори, така че няма нищо чудно в това. За думите си като вицепремиер той понесе своя кръст, той подаде оставка. Избран е като народен представител и мисля, че няма нищо лошо в това неговата парламентарна група да го предложи на този пост, който на практика е заместващ председателя, води събранието. Не знам какво влагат протестиращите в личността на г-н Симеонов. За мен той приключи с предния период и като народен представител има право да бъде избран“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache