11-километров жп тунел под Маказа ще свързва България с Гърция Железопътното трасе е част от мегапроекта „Дунав – Егея“, който включва и скоростната магистрала свързваща „Дунав мост“ - Русе с прохода "Маказа"

Голям логистичен център с гара дълга около 4 км включва проекта на жп линията с високоскоростни влакове „Южно Северен поток“. Железопътната линията е част от мегапроекта „Дунав – Егея“ и ще свързва двете пристанища „Мароня“ и „Констанца“.

Междурелсието е 1435 мм, нормално за страната и Европейския съюз. По линията ще се движат влакове с дължина на композицията 1800 м. Скоростта с която е предвидена да се движат товарните влакове е 200 км/ч, а пътническите влакове с до 250 км/ч.

Основно линията ще бъде предназначена за товари, но по нея ще пътуват и пътници. Трасето е предвидено да минава източно от Комотини, след това влиза в тунел дълъг 11 км, който излиза над Кирково, след това преминава покрай Момчилград.

Гарата в Момчилград е предвидена да се ремонтира и да се превърне в голям логистичен център. Тя ще бъде дълга около 4 км, за да може да приема товарните влакове. Следващата жп гара по трасето ще бъде при хасковското село Сираково, след това Чирпан, казанлъшкото село Копринка, Габрово, Павликени между Белене и Свищов жп трасето ще напуска България и отива в Румъния.

Железопътното трасе е част от мегапроекта „Дунав – Егея“, който включва и скоростната магистрала свързваща „Дунав мост“ – Русе с прохода „Маказа“.

8 коментара

 1. Ххх каза:

  Ха, това е за следващия живот

 2. Атанас каза:

  Ще е страхотно за икономиката ни, ако се осъществи в близките 10 години.

 3. Torbalan каза:

  İ Gospod zaplakal…

 4. Анонимен каза:

  Дааааааа…. за след стотина години и пътниците ще четат табели… ТУК НЯКОГА ИМАШЕ ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ….. Дааааааа…….

 5. Анонимен каза:

  Колкото и да им е мъчно на някуи хора това ще го усъществи ГЕРБ със съдействието на борисов

 6. Анонимен каза:

  Е ама много се фукате с този Борисов ама все което се построи след тава започват големите ремонти. Примери магистрала Тракия в посока Бургас която е на шест години, пътят за Маказа. Да изброявам ли още. Сигурно и за осветлението на стадиона на АРДА ще пием една студена вода.

 7. К.йорданов каза:

  Щите е страхотно за икономиката ни ако контейнерите от товарните влакове се товарят в Русе на товарни кораби и патуват нагоре по Дунава за тцялла Европа.А не само да преминат през България и печалбата от товарните влакове да е незначителна

 8. Хърсев каза:

  Прекалено е хубаво за да е истина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache