Велизар Енчев: Не всеки, който те шпионира, ти мисли злото Ако не беше руското разузнаване, Ердоган нямаше да бъде жив, изтъква анализаторът

Велизар Енчев

„Ако не беше руското разузнаване, днес Реджеп Ердоган нямаше да бъде жив. Благодарение на тяхната помощ той запази поста си и започна интензивно сближаване между Русия и Турция, за да стигнем до там, че вече се говори за евентуално напускане на Турция на НАТО. Следователно не всеки, който те шпионира, ти мисли злото“. Така започна коментара си за шпионския скандал в Сърбия, в който беше замесена и България, журналистът Велизар Енчев.

Пред БНР той заяви, че за шпионажа няма филтър, когато става дума да получаване на информация и за оказване на влияние, чрез така наречените агенти за влияние, колкото и близки да са двете държави: „Когато са близки, пак трябва да имат информация, за да знаят дали няма да загубят този съюзник, или пък да му помогнат в критична ситуация, както стана в Турция“.

По думите му през последните два месеца сме свидетели на три шпионски скандала с руски адрес и съответно с македонско, българско и сръбско участие:

„Арестите на т. нар. „русофили“ у нас е дело на ДАНС и прокуратурата, което е обречено на провал, тъй като обвиненията срещу тях са на границата на абсурда и пародията. Другият скандал обаче е много по-сериозен – отказът на МВнР на агреман за руския помощник военен аташе в България. Това трябваше да стане, за да се постели един зелен килим за днешното посещение на Бойко Борисов в Белия дом“, каза Енчев в предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“.

Той добави, че другият шпионски скандал е избухналият в Скопие – за т. нар. „атака“ срещу Македонския парламент“.

Според журналиста България е замесена в сръбския шпионски скандал, защото информацията изтече от сръбското контраразузнаване.

„Тази среща е заснета от сръбското контраразузнаване“, категоричен бе Енчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache