Най-ниски са цените на нивите в Кърджалийско Между 400 и 800 лв. се плаща за декар заради голямата раздробеност на земите

Цената на земеделската земя у нас е нараснала средно с 5% през 2018 г. Подобен ръст се очаква и през тази година, тъй като няма причини, които да доведат до резки покачвания или спадове, съобщават от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Според експертите големите покупки на земя у нас засега се отлагат заради неясните евросубсидии в следващия програмен период и бъдещия Закон за земята.

Най-високи са продажните цени на земеделската земя в Добрич- между 1550 и 2000 лв. на декар, Силистра между 1350 и 1600 лв на декар.

Най-ниски са цените на земеделската земя в Кърджали и Хасково между 400 и 800 лв. за декар заради голямата раздробеност на земите в тези региони.

През 2018 г. най-голям ръст на продажбите на земеделска земя е отчетен във Видин, Враца и Монтана заради качеството на земята и високото ниво на валежи, което е предпоставка за отглеждане на царевица. Това е увеличило приходите и и съответно продажните цени на земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache