Радослав Милев: Заплатата на общинските съветници в Кърджали да се обвърже с тяхната заетост Общинските съветници не са ангажирани повече от 2 работни дни в месеца - един в деня на сесията и един за участие в постоянна комисия, припомня общинският съветник от "Демократична България"

Проектът за наредбата, по която ще работи новоизбраният общински съвет на Кърджали, е публикувана в официалния електронен сайт на общината. Очаква се специално избраната временна комисия да направи промени в досега действащата наредба, като се съобрази с постъпилите междувременно предложения от общински съветници, неправителствени организации и граждани.

Първите реакции са от общински съветници. Даниел Делчев от БСП иска премахването на длъжността „Заместник председател на общинския съвет“.  В предишния мандат назначаването на двама заместници на председателя не беше подкрепено от ГЕРБ и Реформаторския блок. Към днешна дата новоизбраните съветници на ГЕРБ и „Демократична България“ отново са категорично против. Нещо повече, освен отпадането на длъжността „заместник председател“, синият съветник Радослав Милев е направил предложение за нов начин, по който да се определя заплатата на общинските съветници. Според него заплащането трябва да е обвързано с положения труд, което ще доведе до намаляване на месечните възнаграждения от около 600 на 200 лева. На предстоящата сесия новоизбраният общински съвет в Кърджали ще гласува новата наредба за дейност.

Ето какво точно е предложението на Радослав Милев, общински съветник от „Демократична България“:

“ Общинският съвет вече прие увеличение на заплатата на кмета Хасан Азис на 3000 лева, а заплатите на председателя на местния парламент и на общинските съветници е функция от възнаграждението на кмета. Досега общинските съветници вземаха 30 процента от брутната заплата на председателя. Затова внесох предложение да вземат 20 процента от средната брутна заплата на служител в общинска администрация. Общинските съветници не са ангажирани повече от 2 работни дни в месеца – един в деня на сесията и един за участие в постоянна комисия. Заседанията на постоянните комисии не продължават повече от 1-1,5 часа. Добавям и срещи с граждани и се получава, че ангажираността им е от 3 до 4 дни в месеца. Моето предложение за 20 % е около 200 лева на месец, което е напълно достатъчно. Досега заплатите бяха 600 лв.“

9 коментара

 1. Анонимен каза:

  Браво, господин Милев! Но…. целта е да се „усвоят“ / а не да се вложат / парите на данъкоплатците. Т. нар. политици са там заради келепира.

 2. Винету каза:

  Ха-ха-ха ! ДПС и ГЕРБ да се откажат от лесно спечелени пари. Като се види в какво състояние е Кърджали, на всекиго става ясно, че и по 1 лев да вземат общинските съветници, пак им е много.

 3. Балканджия каза:

  Това правило да се приеме със закон! 20%

 4. анонимен каза:

  И 20% им е много. Нали са хора , които милеят и работят за ползу роду? А като се огледаме из занемарения ни град, май милеят и работят само за себе си.

 5. Осман конево каза:

  Правилно предложение браво

 6. Анонимен каза:

  Brava

 7. Анонимен каза:

  Преди 20 години общинските съветници не получаваха възнаграждения даже!

 8. Снежанка , на Дядо Мраз каза:

  Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache