Представиха фотоизложба за църквите в Беломорска Тракия в Народното събрание Поводът е 100 години от подписването на Нойския договор

На 28 ноември тракийският краевед Димитър Шалапатов представи в Народното събрание в София фотодокументална изложба от 42 фотографии на запазилите се български православни храмове в Беломорска Тракия. Поводът е 100-годишнината от подписването на мирен договор в парижкото предградие Ньой сюр Сен, с който се слага край на участието на България в Първата световна война.

Събитието се състоя със съдействието на председателя на Съюза на тракийските дружества Яни Янев и ръководствата на дружествата от Бургас, Кърджали, Пловдив и Варна. Експозицията беше открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Слово за Ньойския договор и последиците от него за България изнесе историкът Стоян Райчевски.

Началото и края на мероприятието се постави от Детския фолклорен състав „Звездица“ при Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“ Кърджали, който гостува на Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache