Нергис от Кърджали в изложбата „Жените в градските и селските райони“, Пътуващата фотоизложба събира фотопортрети и лични разкази на жени от 5 области в България - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково

Нергис Юсеин

Нергис Юсеин, 44г.  Кърджали, България/ Бурса, Турция:

 

Когато децата ми поотраснаха и почнах да се замислям какво всъщност обичам да правя, какво ми доставя удоволствие и откъде да тръгна. Обичах да пиша и да чета, харесваше ми. През 2002 година реших да постъпя в университет. Не беше въпрос на някаква специализация, да се усъвършенствам в някаква област. Видях го като един вид, да не кажа „спасение“, а да намеря себе си, защото се чувствах изгубена. Полека, полека и начинът ми на мислене започна да се променя. Беше като светлина от друг свят, не като в този, в когото живеех аз. Бях като в парализа, не можех да направя крачка. Живеехме всички в една къща, но като че ли аз се губех като личност. Когато съобщих решението си да уча се вдигна голям скандал, как така аз с две деца ще уча. Бях си го решила и почнах да се готвя за изпити. Свекърва ми иде и вика „Аман, да не те види свекъра, ще се ядоса“. А аз какво? Не правя нищо лошо, само си чета вечер късно след работа. Но за тях това имаше друг смисъл – взела съм някакво решение на своя глава и се каня да го осъществя. Че съм тръгнала по своя път. Обаче моето семейство ме подкрепи и ми помогнаха. Учих бакалавър „История“, след това магистратура за Балканите „История на Балканите“ в Бурса завърших. Бях по програма „Еразъм+“ няколко месеца в София – „Културна антропология“. Много ми хареса, беше различно и трудно, защото тогава научих и кирилица на компютър. Успях да си извоювам образованието, чрез него започнах своя път, длъжна бях да го направя заради себе си. Вътрешно съм спокойна, защото успях да дам на децата си добър пример.

 

Откровението на Нергис Юсеин от Кърджали е част от Пътуващата документална фотоизложба „Жените в градските и селските райони“, част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, гостува в галерия „Алма матер“ на Софийския университет от 5 декември до 20 ноември 2019 г..

Изложбата събира фотопортрети и лични разкази на жени от 5 области в България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. Чрез силата на фотографията и устната история тя дава видимост и глас на онези, които традиционно са лишени от тях – жени от селски райони, бедни жени, жени от малцинствата, възрастни, жени с увреждания, но показва и изявени лидерки, които променят своите общности.

Историите на участничките засягат привидно ежедневни теми като образование, работа, култура и семейство. Като документира индивидуалния им опит и преживявания, изложбата иска да постави въпроси за това кое присъства и кое отсъства от големия исторически разказ, да насърчи колективната памет и да провокира дискусии за (традиционната) роля на жените в българското общество: има ли „невидими“ герои и какво е участието им в обществените процеси.

Фотографиите в изложбата са на Милен Нейков, а интервютата – на Рада Еленкова-Рашева.

“Жените в градските и селските райони” е проект на фондация „Джендър алтернативи“, осъществен в партньорство с пет читалища от Пловдив, с. Райново, Смолян, Кърджали и с. Карабунар. Тя е част от културната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, съфинансирана от Общинска фондация „Пловдив 2019“ по програма „Читалища – общностно участие и иновации“. В София гостува с подкрепата на Културния център на СУ “Свети Климент Охридски”. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache