Кметът Неджми Али: Крепостта Устра ще привлича повече родни и чужди туристи Междуведомствена комисия в община Джебел ще определи границите и режима за опазване на археологическия обект

Крепостта „Устра“ да се превърне в една от основните отправни точки за родни и чужди туристи. Това е амбициозната цел, която си постави новото ръководство на Община Джебел. В тази насока бе направена и поредна голяма крачка.

Междуведомствена комисия ще определи границите и режима за опазване на археологическия обект „Средновековна крепост Устра“ в землището на село Устрен, съобщи кметът на община Джебел Неджми Али.

Това ще бъде сторено от комисия, назначена от министъра на културата. Обектът е от национално значение.

„Целта е територията на крепостта „Устра“ да се обособи и актува като самостоятелен обект, което ще даде възможности за изготвяне на проекти, свързани с реставрация, консервация и експониране на крепостните стени. Всичко това ще позволи да се предприемат инициативи за популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за развитието на туризма в общината“, отбеляза кметът Неджми Али.

Експертите работеха вчера на терен,  а днес и утре ще заседават в Джебел.

„Устра“ е от най-запазените крепости в Родопите. От нея са останали основите на много от сградите и кулите. Строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя.

„Устра“ е построена през X век, за да бъде охраняван минаващият оттам търговски път. Разположената до село Устрен крепост е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache