Очакваме сняг около 10 декември, но снежната покривка няма да се задържи за дълго През декември най-високите температури ще бъдат между 10 и 15 градуса и ще бъдат отчетени през първата половина на месеца

Валежи от сняг се очакват около 10 декември, но заради положителни температури снежната покривка няма да се задържи задълго, каза Марияна Попова, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология. Тя обясни, че в следващите часове предстои промяна на времето.

„Ще бъде облачно, на много места с валежи. Все още температурите са високи, но с умерен северозападен вятър ще нахлува студен въздух и отначало в Северна България, а по-късно вечерта и на места в Южна България, дъждът ще се премесва и ще преминава в сняг. Но през нощта валежите бързо ще спрат и през следващите дни ще бъде студено, но без валежи“, уточни синоптикът.

Марияна Попова допълни, че опасните явления през днешния ден са свързани най-вече с прехода от дъжд към сняг, при което на много места ще има заледявания. Валежи се очакват и около 7 и 8 декември, но те ще слаби и предимно от дъжд.

„В периода между 10 и 15 декември времето отново ще бъде динамично и с чести валежи, но с температури близки, но по-високи от нулата, дори и за кратко дъждът да премине в сняг в Северна и Западна България, снежна покривка не се очаква да се задържи. През третото десетдневие ще бъде предимно облачно и по -студено, но без съществени валежи“, каза още Марияна Попова.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 6 часа и 19 минути.

През декември най-високите температури ще бъдат между 10 и 15 градуса и ще бъдат отчетени през първата половина на месеца. Най-ниските температури – между минус 11 и минус 6 градуса, ще бъдат отчетени през втората половина на декември, когато времето ще бъде по-студено и нощното изстиване ще бъде по-дълго, допълни Марияна Попова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache