„Единни в многообразието“ привлече деца и от СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Момчилград От години школото работи по проекти към Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства

„Две са основните ценности, които обуславят развитието на ЕС и без които неговото съществуване е немислимо – многообразието и толерантността. Европа е многообразие на нации, религии, култури. Тя е нагледен пример за това колко пъстър е светът и по колко различни начини човек може да изрази себе си. Ние, жителите на Източните Родопи,  пък сме витрина на толерантността, защото тук живеят хора от различни етнически групи и вероизповедания, които уважават традициите и обичаите на съседите си, техния бит, история и фолклор. И това ни прави уникални“. С тези думи заместник областният управител Севда Камбурова се обърна към учениците от СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Момчилград, които се присъединиха към инициативата  на областна администрация „Единни в многообразието“  по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС през 2019 г.

Децата декламираха стихове от български класици, четоха есета и пяха песни на английски език,  за да покажат, че любовта към родната реч и чуждоезиковото обучение вървят ръка за ръка и че овладяването на повече езици е ключ към сближаване и пълноценно общуване. Представиха успехите си в обучението и извънкласните форми, запознаха гостите с природните забележителности на родния си край и похвалиха с някои от своите именити съграждани като Наим Сюлейманоглу, Даниела Гергелчева, Петър Стойчев, Здравко от дует Ритон и др.

От години школото работи по проекти към Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. За комуникационното събитие „Единни в многообразието“ възпитаниците на клуб „Сръчни ръце“ бяха подготвили тематична изложба под надслов „Културата на етносите в община Момчилград – от минало към настояще“, използвайки различни изобразителни и приложни техники – акварелни рисунки, графика, щампи, сувенири от природни материали, украса за предстоящите коледни празници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache