Божидара Ангелова изнесе открит урок във Филиал „Любен Каравелов“ Тя представи пред студентите интересна обучителна практика чрез сюжетно-ролеви игри

Гост на студентите от потока „Предучилищна и начална педагогика“ на Филиал „Любен Каравелов“ – Кърджали, към ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив, бе авторката на детска литература и журналист в „Нов живот“ Божидара Ангелова.

Тя бе поканена по повод наближаващия студентски празник – 8 декември. Пред бъдещите начални учители Божидара Ангелова изнесе открит урок, в който демонстрира на практика обучение с помощта на нестандартни интерактивни методи и разчупени игрови форми.

Пред студентите тя се представи в театралния образ на Леля Приказка и драматизира две свои творби – „Малко съчинение за голямо наводнение“ и „Приказка чудата за буквите и числата“. В първата, в която разказва за весела случка с една забравена книжка, показва остроумен начин за мотивиране към четене на книги. Във втората си приказка с интересни аналогии, Божидара сравнява буквите и цифрите по форма с предмети от ежедневието. Тази изключително забавна образност и провокация към въображението на децата е нов образователен метод, който води до бързо и лесно запаметяване.

Част от азбуката, пречупена през „погледа“ на Божидара Ангелова

Авторката разкри също как протича творческия процес при нея. Тя сподели и опит от своята работа с деца в поетичния клуб „Вдъхновение“ към СУ „П.Р.Славейков“, който тя ръководи, и където работи като библиотекар. Отговори на въпроси, поставени от студентите. Божидара Ангелова им припомни, че децата не са възрастни в умален мащаб и не могат да мислят абстрактно като големите, че те се отличават със своя богат въображаем свят, където всички образи са изключително картинни. По думите ѝ тази тяхна характеристика може успешно да бъде използвана в обучението им.

Трите издадени детски книги на авторката

„Божидара Ангелова е много успешен автор на детска и методична литература. Тя успява да намери по най-атрактивен, семпъл, опростен и екзотичен начин формулата за децата. Синтезира нестандартните подходи в обучението – с текстове, песни, музика, илюстрации, сюжетно-ролеви игри. Това е майсторство от висш порядък в креативен план. Днес тя направи един впечатляващ и запомнящ се открит урок. Това бе един показен урок по методика на обучението по литература, който студентите от тази дефицитна специалност трудно биха могли да наблюдават в стандартните класни стаи. При нея всичко разчупено, има игра на въображение, на фантазия, има модерно мислене. В залата присъстваха повече от 40 студенти, които проявиха изключителен интерес, зададоха много въпроси, многократно аплодираха нейните артистични изяви и пожелаха допълнително нови срещи. Божидара е възпитаник на нашия Филиал, завършила е „Богословие“ – за съжаление вече специалността е закрита, но тя продължава да храни топли спомени от обучението си тук“, каза за в. „Нов живот“ доц. Петър Хаджинаков, преподавател във Филиала и литературен критик.

Припомняме, че Божидара Ангелова е автор на детските книги „Огледалцето на Бог“ – приказки, засягащи ценностните норми, помагало за предучилищна възраст „Приказка чудата за буквите и числата“ и нашумелия напоследък неин роман за деца „Здравей, Книгария“, който се очаква в най-скоро време да бъде отново преиздаден. Две нейни стихотворения намериха място в читанката и в помагало за 2-ри клас на издателство „Просвета“. Освен своите образователни книги, Божидара Ангелова има и реализирани няколко детски пиеси с нейните възпитаници от СУ „П.Р.Славейков“. През септември, заедно с други известни автори, пишещи за деца, сред които Иво Сиромахов, Мая Бочева, Жени Лечева и Явор Цанев, тя бе част от екип, който направи турне в различни градове на страната. То бе под надслов „Приказки под лампите“ и бе организирано от инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“. Инициативата ще продължи и през януари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache