В Международния ден на доброволеца: Спасиха „пострадала“ шивачка от цех в Черноочене Тренировачната проява е съвместна инициатива на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали и Община Черноочене

Сигнал за „пожар“ точно в 10,00 часа стана причина специализиран автомобил на пожарната с пуснати сирени да пристигне до сградата на едно от големите шивашки цехове в Черноочене.

Шивачките бяха евакуирани от служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали и членовете на Доброволно формирование „Черноочене – 2016“.

„Обгазената“ в пожара шивачка беше изведена от сградата с носилка от доброволците и пожарникарите.

Проявата е съвместна инициатива на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали и Община Черноочене.

Занятието се водеше от гл. инспектор Иван Стефанов – Началник РС „ПБЗН“ – Кърджали и Халим Шакир – специалист „Управление при ОМП“ към Община Черноочене.

Гл. инспектор Иван Стефанов заяви, че целта на обучението е доброволците да опреснят познанията си за действия при стихийните бедствия, аварийни ситуации, мерките за защита от тях, да се създаде организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

От управата на шивашкия цех заявиха, че периодично провеждат превантивен инструктаж на работещите за поведение при кризисни ситуации.

Ръководство на Община Черноочене и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали поздравиха екипа от доброволци за отговорността, която са поели за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Те подчертаха, че РС „ПБЗН“ – Кърджали разчита много на доброволците, на поетия от тях ангажимент и на компетентността им при овладяване и ликвидиране на пожари или други спасителни операции.

Доброволното формирование е създадено към края на 2016 година.  До сега са участвали в няколко извънредни ситуации и гасене на пожари.

Проявите са свързани с отбелязването на 5 декември – Международния ден на доброволеца.

Празникът е израз на признателността към доброволците и припомнят, че ефективната защита на населението при пожари, бедствия и други извънредни ситуации означава тясно сътрудничество и партньорство между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и гражданското общество.

За първи път тази дата в света се чества през 1985 г. по инициатива на ООН – като израз на уважението и благодарността на обществото към дейността на доброволците.

Исмет ИСМАИЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache