Малките поети на „Славейков“ изненадаха Леля Приказка с авторска програма за празника на Поетичен клуб „Вдъхновение“ Те поканиха наставницата си като гост на тържеството, което подготвиха сами

Малките вдъхновени текстописци от Поетичен клуб „Вдъхновение“ при СУ „П.Р.Славейков“ поднесоха нетрадиционна изненада за своите съученици и най-вече за тяхната наставница Божидара Ангелова, позната още и като Леля Приказка.

Учениците от 5 „е“ клас Джан Нури, Даниела Шопова, Джансу Шабан, Теодора Йорданова и Бейза Мехмед, които посещават поетичния кръжок от 2-и клас, изнесоха кратка, но интересна и разнообразна програма, с която отпразнуваха 8-годишнина от създаването на клуба в учебното заведение.

Решението да подготвят мило тържество – изненада за своята госпожа, те вземат преди около две седмици. Тогава съвсем самостоятелно те отделят време, за да обмислят и да подготвят нещата за празника.

Децата съчиняват своя сценарий, разпределят си ролите и отговорностите, пишат авторски творби, обсъждат идеи за сценографията, репетират самостоятелно и даже осигуряват почерпка за всички присъстващи.

И така в деня на честването Джан и Джансу се изявиха като водещите на тържеството. Джансу, Бейза и Теодора пък изиграха артистично своя пиеска. В измисления от тях сюжет се разказва за книга и компютър, които спорят кой от тях е по-важен, по-велик и по-интересен за децата. В хода на този свой спор двамата герои достигат до идеята за съдружие. Но, според детската фантазия на авторките, те не знаят точното значение на тази думичка, затова се обръщат към тълковния речник за разяснение. След като научават, че „съдружие“ означава да правят нещо заедно, Книгата и Компютърът решават да се сдружат и заедно да помагат на децата да научават нови неща за света.

Момент от авторската им пиеса

Своите приказки пред съучениците си прочетоха Даниелка и Бейза. Теди рецитира стихотворение.

Леля Приказка, която до този момент бе като гост, също се включи в програмата. Тя им изпя любимата своя песен „Леля Приказка съм аз“ и прочете две свои весели стихотворения „Математик“ и „Малкият художник“. После раздаде подаръци на организаторите на този весел поетичен празник.

Аз съвсем не знаех какво подготвят за празника моите малки поети. Те упорито до последно твърдяха, че това е изненада за мен. Затова реших да им дам възможност сами да творят и да се справят. И така аз буквално бях гост на събитието. Чувствам се приятно изненадана от тяхната самостоятелна инициатива, но и не съвсем. С тези деца работя от 2 клас и с тях имам реализирани два детски спектакъла на сцена – „Приказ-тра-ла-лалки от големи за малки“ през 2017г. и „Здравей, Книгария-2“ през 2018 г., която играхме даже на сцената на НЧ „Обединение1913“. Те знаят вече как стават нещата и колко труд е нужен, за да се случат. И мога да кажа – добре са научили творческите си уроци от мен, но видях и как ги прилагат на практика. Чувствам се много развълнувана, много горда с тях и много удовлетворена“, разкрива Божидара Ангелова.

По думите ѝ тук на практика се вижда силата на мотивацията в работата с деца.

Тук вече думата има Леля Приказка

И докато учители от училището, присъствали на тържеството, споделят, че веднага личи, че с тези деца е работено, малките поети вече имат нови идеи за коледно-новогодишно тържество.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache