Славейковци се включват активно в Националната седмица на четенето Подготвили са богата и разнообразна програма от събития и инициативи

Училище „П.Р. Славейков“ се включва активно с разнообразни инициативи в Националната седмица на четенето, на която тази година домакин е област Кърджали. За дните от 9 до 13 декември учебното заведение ще бъде „потопено“ в магията на книгите и техните литературни герои.

Седмицата на четенето ще бъде открита в понеделник в 8.00 ч. на входа на училището. Стартът ще бъде под надслов „Утринна приказка“. В същия ден второкласниците от „б“ и „ж“ паралелки ще четат щафетно любими приказки. Те ще изненадат с прочит на приказни истории и малчуганите от предучилищна възраст. Бъдещите първокласници от ДГ „Райна Княгиня“ ще посетят училището за шампиони, където ще бъдат посрещнати от по-големи ученици. Те ще разгледат пъстрите коридори и класните стаи, в които ще учат през следващата учебна година, а в кабинета по БЕЛ каките и батковците ще им прочетат приказки по тяхно желание. Десетокласниците пък ще създават въпросници за любими книги, с които ще се включат в инициатива на платформата „Книговище“.

Във вторник второкласниците ще се надпреварват в състезание по правопис, озаглавено „Бъди грамотен“. Божидара Ангелова, библиотекар в училището за шампиони, ще прочете авторска приказка на малчуганите от ДГ „Баба Тонка“. Срещата е от 15.00ч. Ученици от трети „в“ клас пък ще илюстрират любими приказки. Инициативата на петокласниците е озаглавена „Предай нататък“. Те ще четат своите любими книги и ще обсъждат поуките от тях. Отбори от пети класове пък ще се включат в състезание „Опознай българския език“. Четвърти „а“ клас ще четат приказки на първолачетата от 1 „а“ с най-любимите си приказки,

В сряда инициативите, свързани с четенето на любими книги във всички класове продължават. От 13.00 ч. ученици от три училища – СУ „П.Р.Славейков“, СУ „Й.Йовков“ и СУ „Отец Паисий“, ще премерят сили в състезание „Опознай българския език“. Седмокласници ще посетят РБ „Н.Й.Вапцаров“,където Божидара Ангелова ще представи пред тях своя книга. Ще бъде проведена и дискусия за нематериалната стойност на книгите. Авторката Маргарита Павлова ще чете свои приказки на първолачетата, а второкласниците ще изработват проект за корица на любима книга. На централния вход ще бъде поставена Вълшебна кутия „Коя книга искам за Коледа“, която при закриването на Националната седмица ще бъде отворена от директора и той ще сбъдне мечтите на деца, пуснали своите желания в кутията. С нестандартна идея ще се представят петокласници, които ще изработят постер, в който ще предизвикат със свои въпроси по любими литературни произведения своите съученици. В централното фоайе ще бъде поставено Дърво на познанието под надслов Литературно пътешествие“. Изработката му ще е от пети класове.

В четвъртък млади журналисти от Журналистически клуб в училището, с ръководител Антония Маровска, ще гостуват в предаване на БНР – Кърджали. Децата от втори „а“ клас ще поведат в света на приказките малчуганите от предучилищна възраст. Първолачетата пък ще си разменят книжки. Ученици от осмите класове ще се изявят като автори на приказки и ще създадат свое лично творчество в инициативата „Приказка без край“. Единадесетокласниците ще проведат дискусия по изучено литературно произведение.

Три са инициативите за последния ден от Седмицата. От 11.00 ч. ще бъде официалното закриване на националното събитие. То ще се случи в Актова зала 1, където ще бъде прожектирана презентацията с фотоси от всички прояви, свързани с Националната седмица на четенето. Както вече споменахме по-горе, директорът ще отвори Вълшебната кутия „Коя книга искам за Коледа“ и ще сбъдне нечии детски мечти. Второкласници също ще си подарят взаимно любими книжки, с което ще приключи Седмицата в „Славейков“.

Предвижда се част от инициативите да продължат и за в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache