Никола Чанев: Чист късмет е, че се разминахме без ранени деца при опасния инцидент в „Отец Паисий“ Действията и реакциите на общинската администрация продължават да са неадекватни и хаотични, е категоричната оценка на областния управител, споделена във Фейсбук

„Съзнателно изчаках да минат първоначалните ми шок и гняв след опасния инцидент със срутеното стълбище в училище „Отец Паисий“. Инцидент, при който е чист късмет, че се разминахме без ранени деца. Все още ми е трудно да говоря спокойно за това, но не бива и да си замълча, защото действията и реакциите на общинската администрация продължават да са неадекватни и хаотични. Нищо не подсказва, че местната власт има намерение да си направи съответните изводи за досегашния си метод на действие, който вече директно застрашава сигурността и живота на кърджалийци.  И ако ние, гражданите, допуснем случаят да отиде в графата „всяко чудо за три дни“, ще носим споделена вина за всеки следващ инцидент.

Да обобщим известните ни факти. С отпуснати милиони от европейските /сред тях и българските/ данъкоплатци се санират запуснатите и недостойни за децата и учителите ни кърджалийски училища. Процедурата по обществените поръчки е толкова нескопосано проведена, че ефектът се обръща в дефект почти от самото начало. Санирането не успява да завърши навреме, началото на учебната година се проваля, а децата ни месеци наред учат в полеви условия. В крайна сметка обектите са сдадени и приети от Общината, а кметът инженер Хасан Азис си закача като значка на ревера заслугата за направените инвестиции и изкарва кажи речи цяла предизборна кампания като човекът, еднолично спасил учебната инфраструктура в града.

Сега се научаваме, че претупана е била не само процедурата по обществените поръчки, но и самото изпълнение. В нито един момент на никой не му е минала мисълта, че преди да се ремонтира една сграда, трябва да й се направи обстойно конструктивно обследване. В резултат, непосредствено след инцидента с „Отец Паисий“ администрацията смаяно откри факта, че сградата на училището е стара и компрометирана. И като научи това, взе странното решение да пребори проблема като залепи на компрометираната сграда едно външно метално стълбище. Не знам в чие гениално инженерно въображение това може да мине за укрепваща мярка.

И още един до болка познат ни инстинкт на инж. Азис се задейства като по команда – да поиска още пари от държавата. И то от фонда за бедствия и аварии. Очевидно в съзнанието на кмета ни неговата собствена управленска неспособност да контролира един ремонт се равнява на наводнение, земетръс или пожар.

Ето какво е възмутителното в случая – едни милиони от нашите данъци са хвърлени на вятъра, за да се отчете формално дейност и да се похарчат едни много пари със съответната печалба за когото трябва.

Ето какво е страшното в случая – не знаем на колко още места в града ни ни дебнат подобни замаскирани бомби.

Всички станахме свидетели как буквално дни преди изборите се асфалтираха дупки в дъжда. Подсмихвахме се иронично, защото сме свикнали, и защото знаем какъв ще е резултатът – дупките ще цъфнат отново в най-скоро време.

Но също станахме свидетели как се „ремонтираше“ въженият мост – с няколко накриво заковани дъски. По този мост всекидневно минават десетки наши съграждани. А той обследван ли е конструктивно? Колко е сигурен?

Този въпрос можем да си задаваме за много и много сгради и съоръжения в Кърджали. Докато в същото време тази местна власт, усвоила добре маниера да замазва проблемите, вместо да ги решава, ще става все по-опасна за сигурността и живота ни. На нас и нашите деца.“

            Никола ЧАНЕВ, областен управител

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache