Кърджали регистрира висок прираст на населението Населението се увеличава, но не заради повече раждания, а поради увеличаване на хората, които се заселват в района

Населението в Кърджали се увеличава, но не заради повече раждания, а поради увеличаване на хората, които се заселват в района. Изследване на Експертния клуб за икономика и политика показва, че за десет години броят на местните жители е намалял само с 87 души.

Подобна тенденция се наблюдава и в други общини в област Кърджали, където в последните  месеци има увеличаване на населението.

Броят на заселилите се е забележително висок, особено между 2014 и 2018 година и то на фона на отрицателния естествен прираст. Едно от обясненията е, че има ръст на брутния вътрешен продукт, заради преките чуждестранни инвестиции, които според доклад на Експертния клуб са в размер на над 710 милиона лева. Публикуването на данните предизвика дискусия в социалната мрежа, въпросът от която е: „Къде са тези новозаселили се жители на Кърджали?“. Посочва се, че градът е с най-много строящи се сгради, а само за две години се отчита и ръст с 20 на сто на сделките с недвижими имоти. И тук социалната дискусия има обяснение. Работещите в чужбина купуват нови жилища, които остават заключени с години.

Оказва се, че не само Кърджали поддържа висок механичен прираст на населението. Подобна е и ситуацията в община Ардино. Там, в момента живеят близо 32 хиляди души.

През последните години се наблюдава процес на завръщане на наши изселници по родните места. Обикновено това са пенсионери, които живеят у нас и получават пенсиите си от Турция.

Тенденция към увеличаване на населението има и в общини като Черноочене и Момчилград.

4 коментара

 1. Внуков каза:

  Кьорави ли сте. Старите турски изселници и синовете и внуците им придобиват бг гражданство. Починалите в чужбина 90% не се регистрирват. Някои се водят на 120… години. Няма естествен прираст и дълголетници.

 2. раве каза:

  Не остана селянин в кърджалийско!Но и зеленина не остана секат и строят!…

 3. анонимен каза:

  Заселници от Турция- това е.

 4. Rosen каза:

  половината Смолян се изнесе в Кърджали ,, скоро ще кръстим Кърджали на Кърджалисмолян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache