Над 2300 молби за целева помощ за отопление са отказани в Кърджали Получилите такава през 2019-а са с 13% повече от тези през 2018 година

Общо 2336 са отказаните целеви помощи за отопление в Кърджали за зимния период на 2019 година, заяви пред БНР – Кърджали Цветомир Хаджиев, директор на Агенция за социално подпомагане-Кърджали.

Припомняме, че през 2019 година с около 20% се увеличи целевата помощ за отопление. За целта в бюджета на Агенцията за социално подпомагане бяха предвидени 40 милиона лева повече в сравнение с 2018-та. Промениха се и критериите за отпускането на помощта. Целта бе през новия сезон да бъдат подпомогнати повече хора.

По думите му за периода от 1 юли до 31 октомври 2019 година в дирекциите „Социално подпомагане“ в област Кърджали са постъпили 10559 заявления-декларации за получаване на целева помощ за отопление. 8223 са отпуснатите помощи, а 2336 са отказаните.

„Следва да отбележа, че в следствие на промени в наредбата за отопление, тази година броят на получилите помощ е с 13% повече от предходната. 7228 са получили такава през 2018 г. През тази година броят на отказаните помощи е по-малък като процент от тези през изминалите години. Основната причина да бъдат отказвана целева помощ за отопление е, че семействата не отговарят с дохода си на подоходните критерии, които са разписани в наредбата“, поясни Цветомир Хаджиев.

„Знаете колкото и да се разширява обхвата и да се вдигат границите, винаги има лица, които не отговарят на тези условия“, допълва той.

Основният вид, в който лицата предпочитат да получат целевата помощ – над 98%, е тя да е в пари. Ние им предоставяме средства и те закупуват необходимото гориво – дърва или въглища, каза още директорът на Агенция „Социално подпомагане“.

Той поясни също, че се за да не се допускат злоупотреби с тези средства, се извършват насрещни проверки по населени места на произволно избрани адреси. До момента няма масови злоупотреби с този вид помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache