Брюксел планира обща европейска минимална заплата Това заяви Николас Шмит - еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права

От Брюксел планират да въведат обща европейска минимална заплата. Европейската комисия ще се опита да убеди скептичните северни страни в Общността да подкрепят инициативата. Това заяви Николас Шмит – еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права, пише европейската редакция на списание Politico.

Той заяви, че са започнали консултации за плана на ЕК да се бори с експлоатацията на евтин труд в Европейския съюз и факта, че в много страни от Общността работниците получават значително по-ниски заплати за някои професии, в сравнение с други държави. Ако достатъчно страни в ЕС подкрепят инициативата, това може да доведе до въвеждането на нов закон в Общността.

Въпреки това Шмит подчерта, че Брюксел се е вслушал в критиките на северните страни, които се страхуват, че подобна инициатива може да подкопае техните системи за колективно договаряне, с които работниците и работодателите в тези държави определят заплащането.

„Проведохме множество дискусии с шведските, както и с датските профсъюзи, с работодателите и с правителствата в тези страни“, каза Шмит.
„Така че е ясно, че в бъдещия правен текст, ние ще се подсигурим, че има всякакви видове разпоредби, които дават да се разбере, че системата за колективно договаряне, както тя функционира в Швеция, Дания и може би други страни, е защитена“, добави той.

Шмит добави, че няма да има задължение за страните от ЕС да въвеждат минимална заплата според европейското право.

В Дания, Швеция и Финландия няма минимална заплата. Вместо това заплатите се договарят директно между синдикатите и работодателите – т. нар. система за колективно договаряне – и като цяло са по-високи, отколкото в повечето други страни в ЕС.

Петер Хумелгаард Томсен, датският министър по заетостта, заяви в социалната мрежа „Туитър“ по-рано, че има „огромна нужда“ от социално обединение в Европа, но „това трябва да бъде направено без да подкопава системата за колективно договаряне“.

Шмит твърди, че неговата инициатива не е насочена срещу скандинавските страни, а към други държави от ЕС, където има минимална заплата, но тя е твърде ниска. Той не уточни за кои държави става дума.
„Някои държави имат минимални заплати, които вярваме, (…) че не гарантират достоен стандарт на живот“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache