Възрожденски щампи от Художествената галерия в Кърджали гостуват в изложба в София Щампите са открити в църквата в ивайловградското село Долно Луково преди няколко десетилетия.

Възрожденски щампи от фонда на Художествен отдел „Станка Димитрова” към РИМ, Кърджали представя галерия UniArt към НБУ в столицата. Експозицията бе открита в навечерието на Коледа и се очаква да бъде показана и в Кърджали в следващите месеци. Богатата колекция от близо 150 гравюри на Художествения отдел е рядка ценност, каквато притежава не всеки музей или галерия в България”, споделя д-р Мария Спиридонова, уредник в кърджалийската галерия.
В интервю на Роза Димова д-р Спиридонова разказва интересната история по откриване на щампите в църквата в ивайловградското село Долно Луково преди няколко десетилетия.

Щампите са попаднали в ивайловградско от времената, когато поклонници от българските земи посещават светите места и наред с обичайните подаръци носят малки икони и щампи по родните си земи. Голяма част от представената колекция носи печата на атонските ателиета. Светогорските щампи дълго време са служили за образец и на българските гравьори и зографи.

Сега произведенията, които обогатяват общата картина на православното християнско изкуство, са притежание на галерията в Кърджали, която носи името на Станка Димитрова. Богатата колекция възрожденски щампи е рядка ценност, каквато не всеки музей или галерия в България, а и на Балканите притежават, твърдят специалистите.

Експонатите ще бъдат изложени в галерията на НБУ до 14 февруари 2020 г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache