Изкуството да не се вярва на вестниците

Автор на снимката Иво Георгиев

В едно свое есе, озаглавено “Free Thought and Official Propaganda”, от 1922 г. Бъртранд Ръсел препоръчва в училищата да се изучава изкуството да не се вярва на всичко прочетено във вестниците. Преди 97 години вестниците са били единственото средство за масово осведомяване.  Това, което е препоръчвал тогава Ръсел, е валидно и днес, макар че се съмнявам в някое училище това да се преподава, дори и под забавна форма.

Днес средствата за масово поразяване (пардон – осведомяване) са много повече и много по-агресивни, което означава, че още от малки сме подложени на постоянна атака от невярно, неточно, частично или дори направо на лъжливо поднесена информация. И масата какво да прави – вярва. Това и преди 97 години, и сега се нарича пропаганда. Дали ще е на правителствено ниво, на корпоративно, национално, браншово, класово, банково, етническо ниво – все е пропаганда. И има една-единствена цел, която може да се различава само в детайлите – да се канализира общественото мнение в дадена, желана посока (на мислене или действие) за постигане на икономически или политически облаги и влияние.

Та ако искаме да имаме силно гражданско общество, не е лошо да се помисли върху това как да се преподава в училищата, дори като извънкласна форма, изкуството да не се вярва на средствата за масово осведомяване, включително и на електронните такива.

Най-доброто средство да се противостои на тази информация е да се чете повече  – и книги, и специализирана литература. И да се сравнява. Да се събира независима информация от други източници по-запознати и компетентни и да се сравнява. Ако може и на други езици – още по-добре.
Нещо подобно препоръчва и Ръсел в цитираното есе – в училищата едно международно събитие да се разглежда, чрез представянето му в пресата на едната страна, после във вестниците – на другата и накрая – как изглежда реално събитието, преценено от трета независима страна. Това би било наистина едно интересно упражнение за развиване на мисленето и за критично приемане на всяка медийна информация.

Иво ГЕОРГИЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache