Плащат на земеделците по-рано за Кампания 2019 Първото плащане ще бъде направено на 31 януари, когато ще се преведе втори транш по преходната национална помощ за говеда, обяви изпълнителният директор на Фонда Васил Грудев

Във връзка с новата политика на работа на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция  от там информират земеделските стопани кога да очакват постъпление по съответните схеми и мерки през следващите 6 месеца.

Графикът за Кампания 2019 г. е публикуван на страницата на ДФ „Земеделие“.

Първото плащане за тази година ще бъде направено на 31 януари, когато ще се преведе втори транш по преходната национална помощ за говеда, необвързана с производството, обяви изпълнителният директор на Фонда Васил Грудев.

През месец февруари ще започнат плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“. На 21 февруари  земеделците може да очакват финансовото подпомагане в двете направления – за пасторализъм и редки местни породи. За сравнение през 2019 г. плащанията стартираха на 22 април. Това означава, че тази година субсидията ще се изплати с около 2 месеца  по-рано, съобщи Грудев.

Тютюнопроизводителите също ще получат субсидиите си с два месеца по-рано от миналата година. Средствата ще им бъдат преведени на 20 февруари.

Най-чаканите плащания са свързани със схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци”. Преводите по 8-те направления ще бъдат разположени поетапно между 13 март и 20 март 2020 г. – с половин месец по-рано от миналата година, информира Грудев. Той припомни, че до края на януари стопаните доказват с документи произведената и реализирана продукция и ги призова да бъдат коректни при отчитането на документите по схемата.

На 23 март ще бъдат наредени средствата по схемата за преразпределително плащане (СПП). Индикативният бюджет е 109 млн. лева. Плащането ще бъде направено с 15 дни по-рано спрямо миналата година, заяви Грудев.

За 17 април е планирана схемата за зелени директни плащания, чиито бюджет е 467 млн. лева. Грудев обърна внимание, че плащанията по двете схеми – преразпределително и зелени директни плащания, ще бъдат извършени въз основа на окончателния слой „Площи, допустими за подпомагане“. Останалите направления по мярка 10 „Агроекология и климат“, които ще започнат от 1 април и ще продължат до 20 април, също ще бъдат направени на база окончателния слой.

Окончателните плащания по СЕПП ще са в периода 1-5 юни, а тези за младите земеделски стопани – на 10 юни. Дребни земеделски производители ще получат субсидиите си на 20 юни, каза още Грудев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache