Приказката като духовна терапия и упование в доброто в Дома за стари хора в Кърджали  Възрастните обитатели изиграха българската народна приказка  „Галената Богданка“ в куклено представление

На  16 януари някои от обитателите на кърджалийския Дом за стари хора  изиграха българската народна приказка  „Галената Богданка“ в куклено представление. Въвежданите от два месеца в ролите си актьори се справиха чудесно с това весело приключение. Под ръководството на всеотдайната и включваща се безвъзмездно  и в много други инициативи актриса Антоанета Миланова,  те успяха да забавляват и себе си, и присъстващите свои съобитатели и обслужващия персонал на дома. Това приказно преживяване се превърна в истински празник, който лекува  душата с помощта на театралната игра, която дава усещане за свобода, за оптимизъм,за смисъл, за подкрепа и кураж за справяне с проблемите.

В Дома за стари хора  арт-терапията е част и метод в работата ни  с неговите обитатели.  Тази година към отдавна прилаганото изработване на художествени предмети бе включена и приказкотерапията, сподели психоложката на дома Златка Лапанова. И не случайно, защото тя се счита за един от най-ефективните методи за преодоляване на страховете и трудностите, защото фокусира вниманието върху положителните емоции. Затова тя е не по-малко необходима, не само за младите,  но и за възрастните хора. Дори много повече, защото, измъчвани от физически страдания, те имат повече нужда от духовни радости и преживявания. И тъй като в приказките винаги има изход от заплетените и трудни ситуации, те винаги дават надежда за упование в доброто. Стимулират и подобряват естествените, свободни и непринудени  комуникации между хората.

Начинаещите актьори и ръководството на дома бяха поздравени от  г-жа Жана Чакърова -Шукерска, директор на секретариата на ОС на БЧК –Кърджали, която им пожела  една благодатна и здрава година, изпълнена с още много такива творчески  инициативи. Управителят на дома  д-р Делева награди  с грамоти начинаещите актьори, както и постановчика на приказката Антоанета Миланова.

Лияна ФЕРОЛИ

1 отговор

  1. Златка Лапанова каза:

    Благодаря ти Лили! Отлично си почувствала нашите желания,надявам се за следващото представление да ни отразили отново!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache