Проверяват ни вкъщи по време на болнични Това е само една от мерките, които предвижда държавата, за да спре злоупотребата с мними лекарски бележки

Да сме обект на проверки, когато сме взели болничен отпуск с предписание за домашно лечение. Това е само една от мерките, които предвижда държавата, за да спре злоупотребата с мними лекарски бележки. Нещо повече, граничните полицаи да имат достъп до системата на НОИ, за да докладват, ако „болен“ служител замине на почивка в чужбина, вместо да се лекува.

Друга мярка, която се обсъжда, е докторите да изписват болничните за много по-кратък период. Според предложението личният лекар ще може да изписва до 7 непрекъснати дни. Досега той можеше да дава  до 14. Освен това лекарят ще изписва болнични за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година.

Правителственото предложение е лекарските комисии по решение на ТЕЛК да изписват еднократно до 20 дни, вместо сегашните 30. Необходимите 180 дни за възстановяване пък да бъдат намалени на 120. 

„Допълнителен контрол може да се осигури и чрез регламентиране на възможност за работодателя да сключи договор с лечебно заведение, в което да изпраща за повторна експертиза своите служители /с тяхно съгласие/, при съмнение че издадените им болнични листове не отразяват адекватно здравословното им състояние. Мярката би имала възпитателен и превантивен характер срещу злоупотребите с правото на ползване на отпуск при временна неработоспособност“ , е друго предложение на властта.

Болните задължително ще трябва да спазват предписания режим, лекарствената терапия, назначените диагностично-лечебни процедури и прегледи, включително и в случаите при отпуск поради временна неработоспособност.

5 коментара

 1. melisa каза:

  nyma

 2. Нели каза:

  Тая държава няма оправия! За какви глупости ми говорите???? Какво ще стане с хората, които искат и допълнително да се прегледат в чужбина? Няма да ги пуснат от границата ли? Айде стига бе! Вие депутатите, партийците смучите я тая държава с милиони, а хората които са болни и имат болничен лист, това ли ви дойде в повече? Заплатите ги увеличихте с 20 лв, а данъците за недвижими имоти ги увеличихте с 50 лв. А, кажете ми сега ние (народа) в плюс ли сме или сме в минус? И се хвалите, че се увеличиха заплатите! Язък! И да кажа от нас НАРОДА нищо няма да стане! А бе хора я се приесъединейте! Защо мълчим? За да забеднеем повече ли? Защоооо? Защо не се правят стачки? Защо си затваряте очите?

 3. Димитър каза:

  Парадокс, обиск не могат да ти правят без прокурорска заповед, но работодателят ти може да ти „цъфне“ в къщи без покана, за да те провери дали си болен.Господа управляващи, не мислите ли, че това е незаконно, а и като се има предвид нивото ни на здравеопазване с какво право ще забранявате хората да търсят медицинска помощ в чужбина, с какво право им отнемате правото да се лекуват, а и повечето фалшиви болнични идват от държавната администрация, така че първо разчистете собствения си двор и тогава обвинявайте обикновения трудещ се.

 4. Лиляна каза:

  Така е защото народа мълчи и позволява да си играят с него както си искат това го няма никъде освен в нашата българия той за тези смотаняци в парламента все народа им е крив той крадял от държавата а те какво правят окрадоха я те и продължават всички са за трепване и това им е малко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache