Елена Алекова и Владимир Арденски са носителите на националната литературна награда „Николай Хайтов“ Авторитетно жури ги отличи писателите заради книгите им „Родопа и предел“ и „Светлинки от мрака"

Елена Алекова и Владимир Арденски са носителите на Националната награда „Николай Хайтов“, който бе връчена в Смолян от кмета Николай Мелемов. Книгите, с които двамата писатели успяха да впечатлят журито са съответно „Родопа и предел“ и „Светлинки от мрака“.
Церемонията по награждаването започна с химна на Родопа „Бела съм, бела юначе“, изпълнен от Фолклорен ансамбъл „Родопа“, а публиката в залата на Община Смолян се изправи на крака по време на впечатляващото изпълнение. Наградата се връчва във връзка със 100-годишнината от рождението на големия български писател Николай Хайтов и е по идея на Община Смолян и Съюзът на българските писатели. Те обявиха конкурс за книги с белетристични или публицистични творби на творци от цялата страна, които пишат в Хайтовата литературна традиция, а произведенията им са с ярки художествени и общественозначими качества, посветени или свързани с Родопа планина, с родолюбиви и хуманни послания. Другото условие беше книгите да бъдат издадени през периода 2017 – 2019 година. По здравословни причини Владимир Арденски не присъстваше на награждаването, а Елена Алекова получи наградата от кмета на Смолян Николай Мелемов, който заяви, че за него е чест и удоволствие да даде тази награда, посветена на великия Николай Хайтов. От своя страна, Алекова заяви, че е огромна чест да получчи наградата на името на Николай Хайтов – големият писател, родолюбец, човек и учител, както и неин духовен баща. Тя посочи, че тази инициатива е похвална и благодари на родопчани и Родопа, затова, че са я създали такава, каквато е.
Професионално жури, което определи носителите на литературната награда бе с председател Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и членове: чл. кор. Иван Гранитски, литературовед и книгоиздател; Светозар Казанджиев – председател на Дружеството на писателите – Смолян; проф. д. ф. н. Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ – филиал Смолян и Ангел Добриков – гл. експерт в Община Смолян, филолог.
Церемонията по връчването на наградата се водеше от Светозар Казанджиев, който прочете своето есе, публикувано в сборник, оззаглавен „Родолюбецът“, издаден специално по повод 100-годищшнината от рождението на Хайтов. В него са включени 12 есета на български писатели. Сборникът бе презентиран от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.
Специални награди бяха връчени на дъщерята на Николай Хайтов Елена Хайтова и на Крум Филипов. Церемонията отново завърши с изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Родопа“.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache