Жители и хотелиери от Главатарци ще блокират пътя за селото, ако продължава проблемът с питейната вода В писмо до кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, началника на РУ на МВР и до Цвета Караянчева настояват до 10 февруари да бъдат направени конкретни стъпки

Проблемите с водата в Главатарци са от години

Жители и хотелиери от зоната за отдих в село Главатарци, което се намира на живописния бряг на язовир „Кърджали“, се заканват да блокират пътя за селото, ако не намери решение проблемът с питейната вода. В писмо до кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис, началника на РУ на МВР в града и копие до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева те настояват до 10 февруари да бъдат направени конкретни стъпки. В противен случай жителите на Главатарци ще „блокират със стачни действия” моста над Циганското дере в кв. ”Боровец”.  В писмото се подчертава, че снабдяването с питейна вода е конституционно право на всеки български гражданин. Че е недопустимо в места за настаняване на гости в 21 в. да се използва промишлена вода. Главатарци посреща посетители от цялата страна и чужбина, припомнят недоволните жители на селото.

Георги Башков, като представител на жителите на Главатарци, подчертава, че цялото село следи бързите решения на правителствено ниво за овладяване на проблемите с питейна вода на много населени места в страната. Надеждата е да се обърне внимание и на Главатарци. Настояваме за финално решение на  отлагания вече пет години наболял до краен предел проблем, се подчертава в писмото.

Ще припомним, че опитите на живущите в Главатарци да влязат в диалог с властта датират още от 2011 г. Собствениците на хотели и къщи за гости потърсиха съдействието на тогавашния областен управител Иванка Таушанова за решаване на проблема с отсъствието на питейна вода и канализация.  Хората бяха категорични, че липсата на благоустрояване вреди на туристическия профил на населеното място, което е една от емблемите на региона и през летните месеци гъмжи от курортисти. През 2007 г. в селото е монтирана пречиствателна станция, която и до днес не е въведена в експлоатация. Водата, която са принудени да ползват туристите, е условно чиста. А поради липсата на канал за мръсната вода, луксозните хотели се обслужват от септични ями.

Общината беше разработила проект по оперативна програма „Околна среда” за изграждане на нова „В и К”- мрежа и ПСОВ, който е внесен за разглеждане в експертен съвет, но срещу него са отправени множество забележки, една от които е че няма издадено разрешение за заустване на отпадните води. Има и подадени възражения от страна на рибовъдните фирми. Собствениците на имоти в Главатарци настояваха проблемите да се решат с помощта на специалисти и местна власт.

Георги КУЛОВ

1 отговор

  1. katıra каза:

    na vremeto tam nyameshe nujda nito ot voda nito ot prechistvatelna stansiya koy razreshi da se stroyat hoteli po dobre da se sıbaryat hotelite

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache