Никола Чанев: Приемам акта на кметовете на 7-те общини като грубо вмешателство Това заяви областният управител на Кърджали по повод на оповестнената по-рано позиция на седемте кметове на общини в областта

Показах на медиите хранителните продукти, които костват на всяко семейство повишаването на местните данъци и такси в община Кърджали, обяви областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Приемам акта на кметовете на 7-те общини като грубо вмешателство в работата на регионалната власт, като натиск за неизпълнение на дадените ми от закона правомощия.

Ако общинските кметове очакват областният управител да бъде мокър печат на решенията, които се вземат в ущърб на кърджалийци, това просто няма да се случи, казва Чанев.

„Не приемам ултиматуми от кметовете. Законодателят  ми е дал правомощия да обжалвам актове на Общинските съвети, които са приети в противоречие със закона, каквито са поправките в наредбите за вдигане на местните данъци и такси. Тези решения не са в интерес на гражданите и обществената подкрепа за тях е нулева, заяви областният управител Никола Чанев в отговор на позицията на кметовете, цитиран в разпространенено прессъобщение. Повишаването на налозите  в община Кърджали ще натовари данъкоплатците със 150 лева допълнително, което Чанев илюстрира с  хранителни продукти – три пълни кошници с основни храни  ще коства увеличението на всяко домакинство.

Не съм отговорен за управленската некомпетентност на общините. Длъжен съм да упражнявам контрол по законосъобразност. През 2017 и 2018 г съдът отмени същите решения на Общинските съвети, което доказва правотата ми.  Проблемът на местната власт не е липсата на средства, а на капацитет. Реакцията на кметовете е грубо вмешателство в работата на регионалната изпълнителната власт и опит за натиск за неизпълнение на законовите ми правомощия от представители на партия, член на Европейския алианс на либералите и демократите. Винаги съм бил за диалог с местните власти в полза на гражданите, но няма да бъда мокър печат на решения в ущърб на обществото. Заявявам го най-отговорно. Три години община Кърджали не съумя да напише наредба, която да „издържи“ съдебно обжалване.

Държавата няма правомощия да вдига местните данъци и такси. Това е само една от възможностите да се осигурят приходи в хазната. В Кърджалийско обаче се чака държавата да налива пари, а после се оказва, че количествено-стойностните сметки не излизат.

Не е нормално гражданите да плащат за управленската немощ на Хасан Азис и присъдружните му кметове. Къде са парите от аферата Мюмюн Али, от Златните имоти, парите за уличното осветление …Данъците в Кърджали изпревариха тези в София, Пловдив и Бургас, а никой не е доволен от скъпотията и мръсотията“.

Решенията на Общинските съвети са обжалвани заради фрапиращи процесуални пропуски и отсъствие на мотиви или е посочено формално основание като „повишаване благосъстоянието на гражданите“. „Не одобрявам повишението на налозите, кметовете не са показали, че могат да управляват публични средства и да ги влагат в подобряване на градската среда. Това е видимо от 2003 г година насам, откакто ДПС има хегемония в местната власт. Неизпълнението на закона ме задължава да обжалвам решенията на ОбС. Не го правя самоцелно. От 20 оспорени наредби на общините, съдът се е произнесъл 19 пъти в наша полза“, припомни Никола Чанев.

9 коментара

 1. Българка каза:

  О-о-о-о семейни войни? ГЕРБ и ДПС воюват ? Има ли някой , който да вярва на буря в чаша вода? Та те от самото създаване на ГЕРБ са в симбиоза.

  • Соня каза:

   Какво направи ГЕРБ, за да разбие монопола на ДПС? Подари му студения резерв. Театър, биха казали средноинтелигентните хора, а ГЕРБ биха ги поправили: цирк / това е една от любимите им думи/.

 2. опоредна калинка каза:

  Къде намери време в работно време и да пазарува този ….

 3. Ахмед каза:

  Добре, че е този Чанев. Иначе като овце ще ни управляват!!!

  Не, че не ни управляват от доста години като овце…

  Кърджалийци всъщност заслужават 500% по–високи данъци!

 4. Анонимен каза:

  Браво! Но ,кучето си лае,кервана си върви!

 5. Христо каза:

  Правилна позиция на Чанев евала

 6. нищо не ми е направил каза:

  Клоун в клоуноладия

 7. И какво от това? каза:

  Като не се разбират и не си говорят, кой губи и кой печели? Зациклянето е и в двете посоки.

 8. Анонимен каза:

  Hasan Azis i drugute kmetove da napraviat dopitvane s referendum da pitat na grajdanite, bg narod suveren, iskat li da plastat po-visoki danaci i za kakva opredelena cel iskat da polzvat parite ot uvelichenieto na danacite?! Glas naroden, glas Boji. Moje da iskat pari ga baletna zala, za opera, za hokey na led, za ledena parzalka, za muzikalen shadravan v iasovir kadinche, za muzei na balkavata i kadaifa, za galeria na bayramskite kochove…vmesto da se prestruvat che rabotiat…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache