Първата копка на ГКПП Рудозем – Ксанти е вече факт Пунктът ще се строи в изпълнение на подписаната спогодба между България и Гърция още от 1995 г.

С благословия от духовници от двете религии, каба гайди и разбита бутилка шампанско в багера бе отбелязана символично първата копка на строежа на Гранично контролно пропускателния пункт на границата при Рудозем.

Със старта на изграждането на пункта е на път да се сбъдне мечтата на поколения родопчани от двете страни на браздата, каза областният управител Недялко Славов, който благодари на всички през годините и помагащи в момента, спомогнали за случването на дългоочакваната мечта за отваряне на път за всички видове транспорт през границата в Смолянска област. той специално благодари на министър – председателя Бойко Борисов за подкрепата за осъществяването на финала на дълго мечтания път.

Пунктът ще се строи в изпълнение на подписаната спогодба между България и Гърция още през далечната 1995 г. за откриване на три ГКПП-та между двете страни. Той се финансира по Програмата за трансгранична достъпност ИНТЕРРЕГ, по проект, по който партньори са Егнатия Одос, АПИ и областна администрация – Смолян.

Освен строежа на самия пункт, по проекта се инвестира в изграждане на нов път от гръцка страна от село Димарио до границата, реконструкция на пътя Средногорци – Рудозем и обхода на Рудозем и реконструция на пътя Момчилград – Ивайловград. Общият размер на финансирането по проекта е 38 802 558 евро.

През декември м. г. правителството одобри необходимото дофинансиране за строежа на самия пункт в размер на 18 445 744 лв., след като бе избран с обществена поръчка на областната управа в Смолян строителят му – консорциум „Партньори – Ксанти“. В него са четири фирми: „Копекс и Ко“ ЕООД , „Агробилд“ ЕООД, „БГ Ленд Ко“ ООД и „СК – Варна 2007“ ЕООД.

„С пункта ще се отвори пряката пътна връзка – Пловдив – Смолян – Рудозем – Ксанти – Северна Гърция като част от трансграничен коридор №9. През последните години по пътна връзка Пловдив – Смолян – Рудозем са вложени над 70 млн. евро, без последните инвестиции, в това число и връзката Пловдив – Асеновград. ГКПП – Рудозем е за всички видове пътници и товари“, посочи Славов. Той отбеляза, че се надява пунктът да бъде готов още тази година, за да може с откриването му да се отбележат 140 години от спогодбата за междусъседските отношения на двете държави.
По проект срокът за изграждане на граничния контролно-пропускателен пункт и близо един километър подход към него е една година.

Пунктът ще е изцяло на българска територия. Подходът е продължение на републиканския второкласен път II-86. Ще бъдат изградени и всички нужни подземни и наземни комуникации. Ще е с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. В зоната на ГКПП ще се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Пътят до пункта от българска страна отдавна е готов. В момента ударно се изгражда пътя от гръцка страна. Изпълнител е компанията „Актор”, която строи нужните 9 км пътна отсечка от гръцкото село Димарио до българската граница. В изграждания участък са планирани 11 моста, два двупосочни тунела и пътно платно 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час. Срокът за завършване на строителството е май т.г. Новият път се финансира от Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт”, ЕТС „Гърция България”.

На събитието днес присъстваха депутатът Хайри Садъков от ДПС, областният управител на Смолян Недялко Славов, представители на „Гранична полиция“, МРРБ, кметовете на Рудозем – Румен Пехливанов, на Смолян – Николай Мелемов, на Баните – Милен Белчев, на Мадан – Фахри Молайсенов, представители на консорциума изпълнител, на строителния надзор, Стефан Чилингиров – председател на Българо – гръцкото дружество за приятелство.

От гръцка страна гости бяха Никос Ефремидис – зам. префект на Източна Македония и Тракия, представители на общините Ксанти и Мики, представители на Управляващия орган и Секретариата на програмата за сътрудничество, от Егнатия Одос, от компанията – изпълнител на пътя от гръцка страна и дъщерята на покойния областен управител Георгиос Павлидис – Марина, положил началото на процедурите за откриване на пункта, както и всички предишни областни управители на Смолян, които през годините са движили процедурите за отваряне на пункта.

Събитието уважиха и много родопчани, жители на региона.

5 коментара

 1. анонимен каза:

  Ей да знаете тия ще ни изпреварят. Какво става с Маказа, няма ли някой да се сети да пусне едно автобусче от Кърджали за Комотини. Сигурно ще се намерят пътници. Тирове нещем докато околовръстното на Кърджали не стане. А бе, какво става вече никой не говори за това околовръстно. Догодина има избори!

 2. Наблюдател каза:

  ГКПП – Рудозем е за всички видове пътници и товари“, посочи Славов. Той отбеляза, че се надява пунктът да бъде готов още тази година, за да може с откриването му да се отбележат 140 години от спогодбата за междусъседските отношения на двете държави.
  По проект срокът за изграждане на граничния контролно-пропускателен пункт и близо един километър подход към него е една година.

  Маказа вече ще стане вече второстепенен пункт макар че е на по-добро място. Още не можем да извоюваме правото през него да преминават поне микробуси. Ще загубим доста от потока, не можахме да се възползваме икономически. Четете и мислете. Има още малко време: Пунктът ще е изцяло на българска територия. Подходът е продължение на републиканския второкласен път II-86. Ще бъдат изградени и всички нужни подземни и наземни комуникации. Ще е с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. В зоната на ГКПП ще се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

 3. Соня каза:

  Дано да го построят бързо и най-после българите да се научат да поддържат чисти контролно-пропускателните си пунктове. Но как чужденците ще преминават през Кърджали? Градът ни е истинско гето.

  • Стоян каза:

   Вярно е! Мръсотията е нетърпима. Да не говорим за краставите кучета по улиците, за грозотията около нас, за облепените със стотици некролози дървета по улиците и сградите…. и т. н.

 4. Орестиада каза:

  Дай боже , да можем ние кърджалийци да имаме възможност да прекосяваме на още едно място българо-гръцката граница. От Ксанти до Кавала е близо, където се провеждат оперни фестивали. Освен морски загар да глътнем и малко истинска култура, че то в Кърджали е мъртвило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache