Експерти: Рискът коронавирусът да стигне България е почти нулев Случаите са по-леки и независимо от нарастващия брой на заболелите - смъртността е по-ниска според мнението на специалистите

Рискът коронавирусът да стигне България е почти нулев. Това каза в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ началникът на Втора Клиника по инфекциозни заболявания във ВМА доц. Райничка Михайлова. По думите ѝ, хората, на които им предстоят пътувания, трябва да се информират своевременно и да вземат предпазни мерки.

Коронавирусът се разраства с бързи темпове. Новата пневмония отне живота на 56 души, заразените са близо 2 000.

„Според повечето експерти се касае за по-леко протичаща вирусна инфекция в сравнение с тази от 2002 година. Случаите са по-леки и независимо от нарастващия брой на заболелите – смъртността е по-ниска. Рискът за България е почти нулев и умерен за тези, които пътуват по целия свят“, смята тя.

Коронавирусите са познати още от 1930 г., но основно на ветеринарите, защото причиняват доста заболявания при животните, включително нашите кучета и котки боледуват от коронавируси, разясни Михайлова.

„По-късно вече са познати и при човека и сравнително бързо време те са причинявали много леки заболявания при хората, затова не са били интерес за медицината до 2002 г., когато избухва епидемия от ТОРС, известен като SARS, и се установява, че той се причинява от коронавирус. Тогава за периода 2002-2003 г. заболяват 8000 души“, каза още до. Михайлова.

Тя обясни, че коронавирусите „прескачат междувидовата бариера“, а причинителят на сегашния вирус все още не е ясен.

1 отговор

  1. анонимен каза:

    Айде де! Бил нулев. Просто не искат да създават паника сред хората. Властите да вземат по-рано превантивни мерки, за да не се оправдават. Това, че язовир „Студена“ край Перник е нищо, проблемът е ясен. Решавайте го, стига приказки по медиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache