Легендарен бандит действал в горите на Минерални бани Видът му не бил никак внушителен – висок около 1.50 см, имал дълга коса до кръста, наказвал четниците си ако закачат жена

Легендарният бандит Митьо Ганев /1900-1925/ е действал в горите на Минерални бани. Все още се намират хора, които разказват действителни истории за него. Ограбвал предимно търговци. Той бил изключителен стрелец, ловък и хитър.
Видът му не бил никак внушителен – висок около 1.50 см. Имал дълга коса до кръста и често се преобличал като жена. Никога не ограбвал и не посягал на жени. Наказвал четниците си ако закачат жена. Филип Филипов разказва за него това, което е слушал от прадядо си и прабаба си. „Прадядо ми го е виждал нееднократно, присъствал е и на екзекуцията му: ,,Имахме 20 кучета на кошарите. Разкъсваха вълци. Не даваха никой до припари до овцете. Само Митьо Ганев не лаеха. Случвало се е късно вечер да влезе за провизии без кучетата да гъкнат. През юли 1925 г. камбаните забиха в 04,00 часа сутринта. Обявена бе всеобща мобилизация за селата Гарваново, Татарево, Сусам, Клокотница, Горски Извор, Светлина. Всички мобилизирани мъже, заедно с войници, полицаи, пъдари направихме плътен кордон около района в който се крие четата на Митьо Ганев. Започнахме да затягаме обръча. Сърните, зайците нямаше къде да избягат. Разбрахме, че ще бъде хванат. След 5-часовата блокада Митьо Ганев излезе с вдигнати ръце. Изведнъж стреля и уби полицай. Пъдаринът, стоящ на метри от мен го гръмна в слабините. Разнасяха из селата набитата на кол отрязана глава на Митьо Ганев.
В Хасково близо до нас живееше бай Георги. Доживя до пределна възраст, над 90 г. Беше с отрязана мека част на лявото ухо. Като го видехме викахме: ,,Митьо Ганев, Митьо Ганев! “ Неговата история бе следната. Раздавали пушки и обещавали награда на този, който залови Митьо Ганев. Бай Георги взел пушка. Един ден орял нивата си, а манхлихерата стояла закачена на ореха. Пред него се явил самият Митьо Ганев. Попитал защо му е тази пушка. Бай Георги отвърнал – ,,Да хвана Митьо Ганев!““
,,Пред теб е, хвани го!“ Бай Георги от страх се изпуснал. Митьо Ганев го успокоил. Казал, че няма да го убива, защото имал жена и деца. Само го дамгосал, отрязвайки меката част на лявото ухо за да помни…. Съдба. Бай Георги повече от 70 години носи срама си, а ние като деца го подигравахме.
Митьо Ганев е роден в село Горски Извор. Сирак, преместват го да живее като невръстно дете в село Клокотница до къщата на прабаба му. Тя разказва – „Беше като самсар. Правеше дупка в земята за да влезе в кокошкарника. Душеше кокошка без да изкудкудяка. Като го хванеха, мама го налагаше по главата с удушеното пиле“.
За комунистите Митьо Ганев бе герой. Припознаха го за свой другар. Изкараха, че бандата му е първата политическа чета в България. Дори я кръстиха ,,Христо Ботев“. Сложиха паметна плоча. В края на 60-те години създадоха и филм за него ,,Последният войвода“. Прадядо, прабаба, дядо и баба се шегуваха: ,,Хайдуци за хайдуци филми правят“, разказа още Филип Филипов.

9 коментара

 1. Анонимен каза:

  Девизът на Митьо Ганев е бил в името на парабела дай си портофела. Това го зная от моя дядо. Във филмът „Последният войвода“ който беше създаден през 60-те години на главният герой Митьо Гонев беше изигран от народният артист Васил Попилиев който по-късно стана директор на русенският театър.

 2. Анонимен каза:

  Дядо ми разказаше, като малък Митю Ганев запушвал чешмите в с. КОЗЛЕЦ

 3. ТДК каза:

  Престъпник!!!

 4. Дима Иванова каза:

  Моята баба също ми е расказвала за Митьо Ганев когато бяхме деца. Каруцарите се обединявали да пътуват от село до село за да не бъдат нападани но веднъж ги нападнал и обрал. В едната каруца имало голямо количество бонбони а другата имало младоженци, Митьо Ганев гребнал с шепи от бонбоните и напълнил пазвата на булката като дар. Тази история развихряше детското ни въображение. И за това, че отрязал ухото на един човек който се канел да го хване също ни расказваше но в спомените ми е останал като Чилек Найдьо.

 5. О.Жеков каза:

  Дядо ми е от с Сусам, роден през 1903г. Като овчар през младежките си години много пъти е посещаван от Митьо Ганев. Много ми е разказвал за онези времена. Митьо е бил много добър стрелец и много здрав в ръцете. Родното му село по разкази е с. Светлина но може и да греша.През 1923г. четата му е привлечена от комунистите като обединяват Митьовата и четата на Чалъка. Митьо става командир а Чалъка политкомисар. Властта ги подгонва много здраво и са принудени да бягат към Сърбия като на границата Митьо се отказва и с част от хората се връща. Когато са обградени край с. Сусам в дерето са избити. Вероятно по горе написаното до някъде е вярно но не цялото . Също ми е разказвал че когато са карали телата на избитите каруцарят бил братовчед на дядо ми и му позволил да се качи в каруцата тъй като било забранено да спира. Телата са били без глави и познал Митьовото тяло по бенката близо до лявата мишница. Нямал е други рани с изключение на краката в областта на колената . Когато повдигнал краката за ходилата разбрал че са строшени от куршуми. Вероятно е бил обезглавен жив.През това време главите са били в Мин. бани

 6. Христо Б. Запрянов - Хасково каза:

  Не ми стана ясно защо “ спомените“ на г-н Филипов се публикуват едва ли не като някакво историческо откритие за един малко познат момент относно живота и делата на Митю Ганев !?!?!? Това е просто….нелепо ! За този период от местната ни история се знае твърде много, изчерпателно и от никого не е оспорвана вече близо 100 г. Всички материали,изследвания, спомени и писмени коментари са на разположение в ОИМ – ХАСКОВО !!! Има толкова много и изчерпателно,че просто не виждам смисъла на публикуваните “ спомени“. Като някакъв спомен те се припокриват горе длу с фактите. Оставям настрана квалификациите – бантит (!? ) и шегите на пра бабите му ! НИКОЙ до сега (дори и най – големите му душмани ) не е е казал, че Митю е взел и един грош от ОБИКНОВЕНИ хора !!! За какъв бандитизъм говори тогава г-на !?!? Освен това “ историята “ за някой си бай Георги Е СМЕШНА ЛЪЖА ! Митю наистина отрязва меката част на ухото но на НАЙДЮ НАЙДЕВ и то когато е берял с жена си царевица в нивата ! Найдю е нямал пушка, но много се е хвалел в кръчмата,че ще хване Митю ще го предаде на полицията ! Истина е,че оттогава му остава прякора – ЧЕЛЕК НАЙДЮ !!! Той доживя до преклонна възраст и с жена си отглеждаха зеленчуци и с каруца ги караха на пазара в Хасково до към1960г. ТОЗИ ЧЕЛЕК НАЙДЮ Е БАЩА НА МОЯТА ЛЕЛЯ ДОБРИНА ( ЖЕНА НА МАЙКИНИЯ БРАТ – АНАСТАС ) И ДЯДО НА ПЪРВИЯ МИ БРАТОВЧЕД ПЕТЮ АНАСТАСОВ ПЕТКОВ ( ХАДЖИЕВ ) !!! Когато го виждах на пазара, пращаше на майка армаган,качваше ме на каруцата ( когато си тръгваха )и когато го питах защо Митю му отряза ухото казваше – “ Каквото търсех – намерих го !“ и се СМЕЕШЕ !!!!!!!

 7. Дончо стефанов каза:

  Напълно те подкрепям христо. Много от спомените не съвпадат с действителността

  • И каза:

   Митьо е уцелвал ястреб в полет разказваха стари хора от Тънково

 8. Иван Тенев каза:

  Митьо еуцелвал ястреб в полет разказваха стари хора от Тънково

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache