Момчето, което се опитва да подобри света не само с действията си, но и с невероятни литературни творби

 

Хаки Кан

 Хаки Кан – автор на романа „По-велик от живота“:

Здравейте, скъпи читатели! Аз съм Хаки Кан и когато бях на 18 години, се запитах как искам да изживея живота си. Най-големият ми страх беше да пропилея дните си, без да постигна нищо значимо. Затова започнах да изучавам най-успешните хора в историята – тези, които са достигнали до статут на легенди в сферите, в които са работили, и открих нещо общо между тях – тайна, която ги е издигнала от обикновени хора до личности, които са променили света. Тази тайна се състои в знанието, че времето е най-ценният ни ресурс на Земята, а най-важното умение, което един човек може да усвои през живота си, е умението да взима най-добрите решения, на които е способен във всеки един момент.

Забележете, че казвам „умение“, защото да правим нещата, които знаем, че трябва да правим, е умение, което се тренира абсолютно всеки ден.

Откакто открих тази обща черта между личностите, чиито истории вдъхновяват милиони по целия свят, посветих времето си на идеята да оставя значима следа в света и да подобря живота на възможно най-голям брой хора – следователно, когато хората бъдат по-добри, това ще се отрази положително и на животните и природата. Тази цел беше причината да посветя последните 7 години за написването на един от най-вдъхновяващите романи, писани в историята на българската литература – „По-велик от живота“. Част от героите в него са някои от най-интелигентните и най-смелите личности на планетата и след като пиша за тези герои, единствената логична стъпка е да последвам примера им с действията си и да започна да работя за един по-добър и красив свят.

Това беше причината да създам фейсбук страницата „hakikanbg”, където документирам и качвам акциите ни по почистване на паркове и намиране на домове на бездомни животни./ Б.Р . видео може да видите по-долу/ През следващите месеци съм планирал множество акции в града ни, затова, който иска да се включи, може влезе в страницата и да пише коментар под някой клип или да ми пише на лично съобщение.

Разказът, който ще прочетете утре в литературното издание „Перперикон“ на вестник „Нов живот“, е оригиналният увод на романа ми „По-велик от живота“ и е една от любимите и най-близки до сърцето ми кратки истории, която написах за малкото ми братче и сестричката ми с надеждата да я прочетат някой ден, когато пораснат достатъчно.

А сега ви предлагам „Писмо от стар приятел“ – кратка история, която написах в период от живота ми, в който трябваше да реша дали си струва да посветя години от живота ми за сбъдването на най-голямата ми мечта. Написах тази история, за да се вдъхновя и да си напомня никога да не се отказвам от целите, които съм си поставил.

Искрено ваш,
Хаки Кан

Писмо от стар приятел

 

Помня, когато ми каза, че не искаш да учиш при големите университетски учители, а искаш да напишеш книга. Глупак, си казах и отидох да уча.

Когато се върнах още не беше написал книгата си. “Колко време ще я пишеш?”, попитах, а ти не можа да ми отговориш. Каза, че си ходил на походи, че си открил места, каквито преди не си виждал, че си събрал кристали от планините. Всичко безполезно и от тях не беше получил нищо. Изсмях ти се, а аз бях натрупал толкова много знания!

Когато започнах да си търся работа, ти си пишеше книгата.

Намерих си работа и работех всеки ден. Идвах ти от време на време на гости. Хладилника ти не работеше и в него нямаше храна. Бойлера ти беше развален и се къпеше с пластмасово тасче. Дори стола, на който седеше, докато си пишеше книгата, му липсваха две колела. Изсмивах се тихичко и си тръгвах.

Помниш ли, веднъж дори ти купих сирене, а на мен си взех натурален сок и две сладки? Ти взе едното сладко от ръката ми и каза, че ще ми платиш, когато се видим отново. Колко нахален е станал, помислих си. След това отиде и даде сладкото на бездомника, стоящ покрай пътя.
Това беше сладко за 70 ст. колкото един хляб! Както и да е, казах ти да не ми връщаш нищо.

Помня, когато ми каза, че ще изкачваш най-високият връх в нашата страна. Помислих си, какъв глупак е този наистина. Няма пари пък ще изкачва върхове. Вместо да вземе да си намери работа като нормален човек. Най-много да остане гладен на някоя поляна. Аз продължих да си работя, както майка и татко са ме учили. Въпреки всичко, ти изкачи върха и когато се върна, ти дойдох на гости, но след малко ти казах, че ще си ходя, защото бях гладен. Тогава ти ми предложи да остана за вечеря. Мислех, че ще ми дадеш нещо сухо и безвкусно, но ти сготви храна, каквато преди не бях ял. С билки, набрани от планините. Пак ще дойда, ти казах.
Така се случи, че повече не се върнах. Пътищата ни се разделиха. Ти с твоето разбиране, аз с моето.

През годините понякога си мислех за теб. Минаваше през ума ми като дух от миналото. Вече нямах желание да ти се присмивам. Ставаше ми жал. Искаше ми се да те видя отново и да ти покажа какво е да си работил цял живот и да имаш пари. Сега аз мога да си купя всякакви дрехи, мога да дам пари на децата ми да си купят колкото си искат сладки, дори плащам на човек да ми чисти къщата веднъж месечно, а ти какво имаш?
Бях те забравил. Не ме съди. Но миналата вечер синът ми заспа с книга в ръцете си. Когато я взех, той се събуди и я стисна силно. Каза ми, че това е любимата му книга и че не може да заспи без нея. Зачудих се какво толкова специално й има на тази книга и тогава видях името ти на корицата. С големи, блестящи букви. Няма да повярваш, но отгърнах страниците й и сълзи потекоха от очите ми. Ако ме питаш защо, няма да мога да ти кажа.
Поразучих за теб и открих, че ти си направил много повече от това да напишеш книга. Бях поразен, когато разбрах, че я наричат световна сензация. Видях имената на наградите, които си спечелил, благодарствените писма, които си получил от чути и нечути държави от хора, твърдящи, че си променил живота им. После видях и къщата, в която живееш високо в планината. Вярно ли е, че всяка сутрин животните идват до вратата ти, за да им даваш храна? Това момиченце дъщеря ти ли е? Сякаш е излязла от някоя твоя история. Не съм виждал по-лъчезарно дете.
Не искам това писмо да става дълго. Не знам дали си щастлив от това как живя живота си и за колко неща съжаляваш, но в моя живот аз имам едно единствено нещо, за което съжалявам. И то е, че никога не бях поне малко като теб. Докато аз работех, трудех се и се мъчех… ти живя. Трудно ми е да си призная, но сега вече няма смисъл да крия. След тежките дни на работа винаги ми беше интересно да чуя историите за пътешествията ти. Без храна, без нови дрехи, без работа, без пари, но с туптящо сърце и с въздух от войнствени планини в дробовете.

Пращам ти това писмо, приятелю, сега, когато си отивам, защото искам да знаеш, че ти се извинявам. Извинявам ти се, че ти се присмивах. Ти ми говореше за един прекрасен свят, където всички хора извайват и сбъдват мечтите си, и макар аз никога да не го бях видял, вярвам, че ти живя в него.

 

 

34 коментара

 1. ДоРеМиФаСол каза:

  Браво, Хаки ! Кърджали от национален първенец по чистота и благоустрояване през 70-те години на миналия век се превърна в национален първенец по мръсотия, занемареност и нищета. На много хора ще им е приятно да живеят в по-чист и подреден град. Ти ни показваш може би, че гледаме Европата през крив макарон.

 2. Анонимен каза:

  Браво, Хакан!

 3. Анонимен каза:

  Браво, Хакан!

 4. Гражданин каза:

  Браво! В такива млади хора е надеждата на страната!!!

 5. Анонимен каза:

  Начален старт, честито. За после , времето ще покаже. Искам да се изкачиш на върха на успеха. Пожелавамти да станеш легенда.

 6. Мама каза:

  Начален старт, честито. За после , времето ще покаже. Искам да се изкачиш на върха на успеха. Пожелавамти да станеш легенда.

 7. fanni каза:

  Bravo Hakan, jelaya ti uspex i mnogo da ste. Imame nujda ot takivi xora.

 8. Михаела каза:

  Браво!

 9. Анонимен каза:

  Браво !

 10. Mia каза:

  Успех,момче!

 11. Анонимен каза:

  Евалааа, ето такива хора трябват на този св

 12. Айлин каза:

  Бъди щастлив!

 13. Анонимен каза:

  Едно голямо браво Хакане!Пожелавам Ви, да сбъднете мечтите си и истински ме докосна,УСПЕХ!

 14. Виолета каза:

  Винаги много съм те ценяла, защото знам, че си уникален човек,Хаки! Бъди жив и здрав и сбъдвай мечтите си!

 15. Анонимен каза:

  Браво, младежо! Успехи!

 16. Анонимен каза:

  Brao tisi Timur i negovata komanda prodiljavay bidi za primer obedini mladejite uspeh

 17. Анонимен каза:

  Bravoo tisi Timur i negovata komanda prodiljavay bidi za primer obedini mladejite uspeh

 18. Анонимен каза:

  Трябва всички да се променим. Трябва отвътре навън да променяме светът. Благодаря ви, че смело започвате и решително крачета. Ще тръгнем след такива като вас.❤

 19. Анонимен каза:

  Адмирации младежо, дерзай напред ,дано всички станем добри,добрината ще спаси света

 20. Анонимен каза:

  Преди малко научих за това момче и четейки писмото от приятелят му се разплаках. Спомням си срамът от това как един ден вървейки към блока се спъвах в боклуци. Прибрах се, взех плик и ръкавици, но на вратата ме спряха: -Къде си тръгнала? -Да събера боклуците пред блока. -Ти да не си чистачка, нали затова учиш! …
  Така и не излязох да изчистя боклуците пред блока.
  Вярвам, че само добрината, впрегната в действие ще задейства тази жива сила у хората, която ще им припомни, че сме тук на този свят и всички ще си отидем от него. И нека отивайки си да оставим добрина след себе си.
  Благодаря, Хаки Кан!

 21. Петя каза:

  Успех и имай смелостта да бъдеш добър до край

 22. Дани каза:

  Чудесно е когато не разрешаваш някой да режисира живота ти ! Когато поемеш пълна отговорност за мечтите си и действията си ! Тогава живееш ! Тогава е пълнотата и щастието ! Възхитена съм от теб ! Продължавай да вярваш в себе си и да осъществяваш мечтите си ! УСПЕХ!

 23. Дан каза:

  Чудесно е когато не разрешаваш някой да режисира живота ти ! Когато поемеш пълна отговорност за мечтите си и действията си ! Тогава живееш ! Тогава е пълнотата и щастието ! Възхитена съм от теб ! Продължавай да вярваш в себе си и да осъществяваш мечтите си ! УСПЕХ!

 24. Анонимен каза:

  Неземен си млади приятелю, дерзай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache