Защо японците слагат сол навсякъде в дома си В страната на изгряващото слънце битува поверието, че тя помага за прогонването на злите духове

Битовите традиции на японците доста често предизвикват удивление сред чужденците. Те успяват да намерят оригинално приложение дори и на най-обикновените неща.
Едно от най-любопитните неща, което винаги е предизвиквало интерес, е солта, която е разсипана на различни места в домовете им. Най-често в тоалетната, но понякога и в останалите стаи могат да се видят красиви бели пирамидки от сол в порцеланови чийники.
Леко навлажнените с вода кристали се поставят в специални форми, които наподобяват тези, с които децата си играят в пясъка. След това формата се обръща върху чинийка и внимателно се почиства. Получава се гладка пирамида с различен брой стени, който, между другото, също не е случаен.
Защо са им на японците тези пирамиди от сол? И защо ги слагат навсякъде в дома си, а и не само там? Отговорът е много прост! Смята се, че солта помага при прогонването на злите духове. И това поверие битува не само в Япония, но и в много други страни по света.
Японците използват подправката във всички пречистващи ритуали, за да се отърват от негативната енергия, която може да се натрупа не само в резултат на намесата на висши сили, но и от зли мисли, лоши очи и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache