Президентът Румен Радев зарязва лозя в ивайловградското село Свирачи /снимки, видео/

Президентът Румен Радев избра ивайловградското село Свирачи за традиционния за Трифон Зарезан ритуал за зарязване на лозите.

Хора в народни носии коронясаха младеж от селото като „цар Трифон“, както повелява обичаят, а той от своя страна произнесе традиционото пожелание за плодорие и „много вино от бъчвите“.

След зарязването на лозите в края на селото, президентът стигна пеша до центъра му, а шествието спираше пред всяка къща, за да полеят вино за берекет.

Първо място за бяло вино спечели Димитър Вълчев, а за червено – Иван Пехливанов.

„Бях си приготвил официална реч, но тук всичко е толкова истинско, толкова автентично, че не мога да я произнеса“, каза президентът.

„Географски Свирачи може да е накрая на България, но духовно е в сърцето на България“, допълни той.“

„По пътя от лозята дотук, си говорих с хора от Швейцария и от Австрия, които са се заселили тук. Питах ги защо точно тук и те ми казаха: защото тук всичко е истинско. Продължавайте да пазите този истински български дух на дедите от Мала Азия и ви уверявам, че тук ще идват все повече хора и от България, и от цял свят“, каза президентът.

Кметицата на селото Тянка Пехливанова и тазгодишният Цар Трифон му подариха везана кърпа и бъклица вино, а под бурните ръкопляскания на цялото село Радев обеща всяка година да идва в Свирачи.

Президентът беше гост и на празника в Ивайловград.

Село Свирачи се намира на 7 км от Ивайловград и е населено предимно от българи, дошли от Мала Азия преди 100 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache