След затварянето на ОЦК по-малко са хората в Кърджали с тежки метали в организма При отравяния с тежки метали се развива анемия, токсичен хепатит, полиневропатия

През 2016 г. мощен взрив събори заводски комин на затворения вече Оловно цинков завод в Кърджали

В България няма контролни органи, които да издават разрешение кои лаборатории са легитимни и кои „самозванци“ за определяне на тежки метали в биологични течности. Това коментира за проф. Таня Кунева, специалист по професионални болести, клинична токсикология и трудова медицина в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Специалистът подчерта, че все пак в последните години не се увеличава броят работниците, които биват изследваме с тежки метали и причината е в закриването на редица фирми. Тя посочи, че след закриването на големи фирми, като например Кремиковци, Елисейна, Оловно-цинковия завод в Кърджали и др. се наблюдава спад на работниците, които са със завишени стойности на тежки метали. Проф. Кунева посочи, че има три категории работодатели.

Първата група категорично не спазват изискванията на Наредба 3 за профилактичните медицински прегледи и не извършват периодични медицински прегледи.

Втората група работодатели – частично изпълняват наредбата- правят се проформа или изобщо не се правят, но по документи се отчитат.

Третата група стриктно спазват Наредбата, регулярно си провеждат прегледите и изследванията. Много често се консултират с нас, интересуват се , изпращат работниците си на допълнителни изследвания, стриктно се грижат за здравето на работниците си. Ето и примери- МОНБАТ, Монбат Рисайклинг, Старт Добрич, Родопи Еко проджект Златоград, Калинел Троян, Балканфарма Дупница и Троян.

По отношение на изследванията проф. Таня Кунева посочи, че всяка лаборатория е длъжна да има сертификати, удостоверяваща правото и да извършва определени изследвания и да изписва референтните стойности, които са разработени за съответния показател – бил той кръвна картина, чернодробен ензим, или метал в кръвта или урината.

Проф. Кунева разясни, че симптомите при отравяне с тежки метали са различни за различните отравяния, но най общо при отравяния с тежки метали се развива анемия, токсичен хепатит, полиневропатия.
„Всеки от металите има и своя специфична характеристика. Например при отравяне с олово анемията се дължи на увреждане на порфириновата обмяна, при живак и манган има тремор, при отравяне с арсен има и миокардиопатия, а полиневропатията е на долните крайници и т.н“, каза в заключение проф. Таня Кунева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache