Фаталното число 4. Защо в Япония го избягват В Страната на изгряващото слънце вярват, че числата имат голямо значение и могат да променят съдби и събития

Японците, подобно на китайците, са удивителни хора: те тясно свързват света около себе си с нумерологията, науката и числата. Жителите на Земята на изгряващото слънце вярват, че числата имат огромно влияние върху живота на всеки човек. Дори произношението и изписването на един или друг знак може да промени съдбата и събитията.
Японците са особено внимателни с четните числа, вярвайки, че те носят само неприятности и нещастия. Докато нечетните се почитат като божествени, давайки голям късмет. Така, четворката на практика е изчезнала от ежедневието на цял народ – те се страхуват от нея, сякаш заплашва живота им.
Подобни суеверни страхове на японците са свързани с факта, че на техния език йероглифът, означаващ числото четири, звучи точно като думата “смърт”, “гибел” (произнася се “си”, на латински – “ши”).
Деветката е известна като по-малко зловеща, но също украсена с отрицателно значение. Думата “девет” на японски звучи като “болка” или “мъка”.
Има обаче интересни моменти, свързани с четворката в ежедневието на жителите на островната страна, в тяхното ежедневие и култура. Не всички чужденци например знаят, че човек не може да намери четвъртия етаж в многоетажни сгради – след третия веднага следва петият. В медицинските заведения няма четвърта зала. Е, за любителите на чаените церемонии се продават специални комплекти. Никой от тях обаче не е предназначен за четирима любители на чая.
Ако японците видят на екрана на телефона, че ги търси абонат, в чийто телефонен номер се съдържа числото 4, те не отговарят на обаждането, за да избегнат нещастие или беда.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache