Кърджали смълчан, очакващ да мине заплахата от вируса

Магазините „пуснали кепенци“,  улиците – утихнали и празни

Само преди петнадесетина дни Кърджали кипеше от живот. Хората пътуваха в градски транспорт, обикаляха по магазините, трупаха се на опашки, общуваха, ръкуваха се…

Десет дни след първите четири потвърдени случаи на коронавирус в страната, областният град вече е друг, така, както и цяла България. Това се вижда в кратка разходка по една от улиците в централната градска част –  „Екзарх Йосиф“.  Шумна и гъмжаща от народ обикновено, тя започва от поликлиниката и свършва до „Булаир“ като минава зад общината. Днес не е безлюдна, но не и „пъстра“, както преди. По двама-трима души крачат на разстояния един от друг по тротоарите – едни с маски, други – без.

Някои разхождат домашните си любимци в попската градина. Дворът на храм „Св. Георги“ е празен. Момчета от ромски произход от началните класове, явно необхванати в системата на дистанционното обучение, се разхождат сами. Няма го трафикът на автомобили. Училищният двор на „Паисий“ е  тих. Липсата на  глъчка засилва усещането за пустота. Самотни са люлките, пързалките и катерушките.

Тук много кърджалийци се редяха на опашка за закуски, днес е затворено

Наблизо строят  жилищна кооперация. Работата продължава. Работници, без маски, работят самостоятелно в различни части на строежа. Явно спазват социална дистанция.

Тече усилен ремонт и в едно от добре познатите на кърджалийци заведения – единственото, в което има някакво движение на хора. Пуснати са кепенците на всички павилиони за закуски, сладкарници, дюнерджийници, закусвални, кафенета и капанчета, в които преди кипеше от народ – клиенти, сервитьори… На видно място по витрините висят надписи, съобщаващи, че съответният обект няма да работи за определен срок. Има и такива: „На повикване“.

Затворени са и книжарниците.

Служителките вътре очакват да ги навести някой мераклия за печалба от тотото

Една отворена врата грабна вниманието – тотопунктът! Двете служителки (едната с маска, другата без) споделят пред репортер на „Нов живот“, че все още се намират мераклии да си пробват късмета за печалба от тотото, но като цяло клиентският поток е намалял.

Същото потвърждават и в двата отворени банкови офиса зад сградата на Община Кърджали – няма много хора. Пред единия на входа се е заредила  опашка от трима души. Пред другия клон – възрастен мъж на банкомата изглежда има проблем.

Вътре служителите, прикрити с маски, обслужват по един-двама клиенти. Провежда се и дезинфекция на пода и на повърхностите.

Рехава опашка пред банков офис

Единственият отворен търговски обект на улицата е магазин за алкохол и цигари. Вътре има клиент без маска. Продавачката, снабдена с лични предпазни средства, не скрива, че от няколко дни вече клиентите са рядкост.

По алеята пред входа на Общинска администрация движението също е вяло. Пет-шест души забързано сноват насам-натам. Не липсват и излизащи от административната сграда.

В една от пресечките се намира входът на голям хранителен магазин. Отворено е и няма опашка. До вратата стои служителка с маска и осъществяваше контрол при влизане. Задачата ѝ е да не допуска струпване на хора в обекта. В търговските зали между рафтовете пазаруват не повече от 7-8 души, които се разминават на дистанция.

Най-много се купуват брашно и макаронени изделия

Стоки има, но има и празни рафтове. Най-вече оголено е в секторите, където са брашното и макаронените изделия. При зеленчуците не липсват поизпразнени касетки. Няма промоции и намаления, В цените на повечето хранителни продукти не се забелязва особено завишение.

Клиентите купуват предимно продукти от първа необходимост – консерви, сирене, колбаси. Има  и такива, които пазаруват и месо и месни изделия, както и, разбира се, тоалетна хартия.

Така изглежда Кърджали в предиобедните часове на 18 март –  същият, но променен: смълчан в очакването да отмине заплахата от коронавирусна инфекция.

Няколко табели, които висят по входните врати на търговски обекти

Божидара АНГЕЛОВА

 

 

 

..

 

4 коментара

 1. Гражданин каза:

  Почина Петър Василев,нека си спомним за Човека и поета и нека винаги да живеят неговите „две праскови и две череши“.
  „Какво ще ми говорите за тлен,щом в този свят от памтивека грешен…

 2. Мима каза:

  Вече да се успокоят хора,на които им идва заплатата от държавната хазна,нали най-големия ви проблем беше малкия бизнес,е вече го няма,който има поне малко ум в главата си,да не отваря нищо,защото няма кой да им подаде ръка,купете си дипломи,облегнете се на гърба на някоя партия и критикувайте малкия и среден бизнес,така е много „яко“. Само така ще си отървете кожата,тука не е Европа и помощ ще получат само големите богати бизнесмени

 3. Антон каза:

  А големия бизнес кво ще стане.голямятя риба винаги яде малките ли ? Хора затворете първо най опасното място теклас там бачкат над 2000 души дето имат и те семейства.там нито имат маски нито нищо.накарат хората да идват и събота.даже идват болни с кашлица на работа !! За там нямя ли закон къде е държавата?

 4. Панчо каза:

  А Кърджалийския пазар къде го забравяте. В цялата област са забранени пазарите на Открито, а нашия покрит бацилник на производителя е супер чист и без вируси, и си работи. Интереса на кмета над интереса за хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.