Първокласници с ИТ компетентности „на училище“ в условия на извънредно положение

Само 20% от родителите на учениците в 1 „д“ клас на СУ „П.Р.Славейков“ срещат трудности при работа с компютър и могат да са в полза на децата си. 66% са тези с отлични компютърни умения, а 12 на сто много добре боравят с такава техника. Най-много от първокласниците в класа учат през лаптоп, а най-малък е дела на тези, които разполагат у дома с настолен компютър. Останалите ползват телефон или таблет. Мнението на родителите по повод провеждането на онлайн обучението в клас е, че комуникацията учител-дете е много добра. Това сочат данните от анкета, проведена от класния ръководител Бонка Стамболиева.

Тя работи с 24 първолачета, които обучава по проект на МОН „Дигитални компетентности“. Целта на проекта е да се насърчи любознателността на децата с интересни игри, интерактивни герои, занимателни практични задачи, полезни видеа и тестове, съобразени с възрастта им. С придобитите дигитални умения, на учениците се дава възможност да изградят и развият своите IT познания. Занимателната интерактивна IT математика или упражнения, им дават знания за основите на графичния дизайн.

Програмата, по която работят в клас изисква много добра колаборация между учител, ученици и родители. Извънредното положение обаче променя нещата. Ето какво споделя госпожа Стамболиева:

„Положението ни свари всички неподготвени. Учихме се в движение – учители, родители и ученици.  Непрекъснато обменяме информация с колеги, ръководство, родители, ученици. Всички участваме в този процес. Малките  учениците нямат профили, нямат компютри, малка част са с телефони – все пак са първи клас. По този начин интегрирахме и родителите. От МОН нали искат работа с родители – ето, работим и с тях. Смея смело да твърдя, че се справяме блестящо“.

Разказва, че в клас са свикнали с присъствието на ИТ в учебния процес. Но нещата не стават така лесно, както на нея и на родителите им се иска.

„Поставихме основите на обучението с това, как се включва компютъра, с хигиенните изисквания за работа с периферни устройства, стартирахме програма за любимото рисуване. Сега продължаваме в онлайн пространството по обичайния начин, с тази разлика, че не сме в компютърния кабинет“, отбелязва класният ръководител. „Интересна им е работата по проекта и участват с желание. След анкетно проучване планирахме нашата работа – 5 кратки въпроса и анонимно попълване. Работим по график и разпределение на материала, в движение правим организацията. Убедена съм, че се справяме и искам да благодаря на родителите за всеотдайната работа“, поделя тя.

Как протича един неин работен ден? Ставане в обичайното време. Чаша кафе, докато компютърът се стартира и се започва: презентации, постове, линкове, видео връзки, чатове, клипове,  телефонни разговори и подробно писмено и устно обяснение на всеки ученик. По думите ѝ всичката ѝ налична техника е в действие.

В полза на обучението се възползва от свободни сайтове за работа и безплатните платформи, които са ѝ препоръчани от колеги, Задачите за деня са готови най-рано един ден предварително.

„Не усещаш кога е вече след обяд. Хапваш нещо набързо по време на новините, защото все някой е на линия и има въпрос. Следва пращането на материалите, а те са снимки и видео с това, което са направили в тетрадки, учебници и помагала, проверка и връщане на обратен отговор. Кратки паузи, за да чуя пресконференциите. И не усещаш кога денят е отлетял“, разказва за своето напрегнато работно ежедневие госпожа Стамболиева.

Даже вечер преди сън отново продължава да обмисля бъдещите проекти. Всичко се получава на ниво, когато има желание и от двете страни, убедена е тя и заявява: Горда съм с учениците си, които се справят с лекота! И вярваме, че всичко ще се оправи!“

Божидара АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.