Татяна Хансен от Швеция, специално  за „Нов живот“:  Едни смятат опасността за преувеличена, други са силно притеснени

Живея в едно малко градче от селски тип на 30 км от голям град. При нас не е регистриран нито един с коронавирусна инфекция. Преди седмица имаше един случай на заразен тийнейджър в града, който е бил на ски ваканция в Италия. Получихме имейл от училището на сина ми, който учи в града, че инспекцията по заразни заболявания е потърсила контакт с ученик от същото училище. Бе помолен да даде проби, тъй като е бил в обкръжението на заразения тийнейджър с потвърдена диагноза.

За радост няма симптоми и пробите му са отрицателни. От понеделник училището на сина ми преминаха на дигитално обучение. Получихме писмо от учителската колегия, че занятията са задължителни. За 18 часа успешно всички ученици са се включени – 98 процента на посещаемост на онлайн уроците.

В детската градина, където работя, получихме специални инструкции и бяхме помолени дори ако имаме само един симптом – болка в гърлото, кашлица, висока температура, затруднено дишане, да си останем у дома. Преди вируса, ако си останеш  у дома с температура, първия ден се заплаща 80 процента, но сега, в условията на тази епидемия, правителството плаща 100 процента. Така не може да се ходи на работа с настинка под претекст, че ще загубиш от заплата.

Само един ден от седмицата чухме, че тоалетната хартия се изчерпала в Лидл. Сега навсякъде има достатъчно. Някои от етажерките по супермаркетите са леко разредени, но по останалите магазини има намаления и реализация на стоки. Местните ресторанти и пицарии предлагат храна и доставка по домовете, като порциите са много щедри.

Представления и концерти са отменени. Кръжоци и обучения се провеждат чрез конферентни връзки. Старческият дом е затворен за посещения, а децата, които има право на 15 часа детска градина, са посъветвани да останат у дома по възможност.

Моята свекърва е над 80 години, и когато съпругът и имаше рожден ден се въздържахме от посещение, защото мъжът ми и синът ми кашляха.

Купувам изобилно лимони и екологичен мед и всеки ден правя киселото мляко със замразени къпини и боровинки. Опитвам се да си осигуря поне веднъж нещо зелено в чинията.

Говори се, че една част от заразените тук са от Сомалия. Те не говорят добре шведски и затова вероятно не са били информирани макар че по интернет има преведена  езика им информация. Те не са били на ски ваканция в италианските Алпи, но са се заразили в събота и неделя, когато някои  от тях са били на излет сред природата .

Някои от познатите ми смятат, че много се преувеличава опасността от коронавируса, и че се стига почти до истерия – за едно кихане и един сопол да се връщат децата от градина. Други са много обезпокоени и не пускат  децата си дори и без настинка, за да не ги излагат на риск. Доста от младите хора са тъжни, че спортните събития са отложени и че не могат да се посещават барове и дискотеки както преди.

Много от пилотите на авиокомпанията SAS се обучават за санитари, за да помогнат в болниците.

Някои предпазливи и дисциплинирани пенсионери с тъга говорят за отложени резервации по случай годишнини. Наше приятелско семейство пък замина на почивка в Тайланд с бебче, след като подписа декларация, че вярват в доброто развитие на нещата.

Някои от големите църкви преминаха на онлайн излъчвания на богослужения, други призовават рисковите групи да си останат у дома и само напълно здрави да заповядат в храмовете. Трети организират събирания в по-малки групи.

Железниците съкратиха с 25 процента композициите си. Бусовете разредеха маршрутите.

По интернет се споделят постове с позитивни дела: помощ при пазаруване на възрастни, оставяне на  храна и лекарства до вратата на нуждаещи се, чудни изцеления на 90 годишни, съвети на психолози и призив за вяра от духовни лидери.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.