Никола Чанев: Заразеният 57-годишен мъж е настанен в болницата в Кърджали, не е гурбетчия, не е бил в рискови държави

Искам да призова нашите съграждани към спокойствие и да спазват стриктно ограничаването на социалните си контакти, да спазват всички препоръки на Министерството на здравеопазването за дезинфекция и често миене на ръцете. Защото това е начинът да се предпазим от този коварен вирус, заяви областният управител  Никола Чанев на провелата се пресконференция тази вечер във връзка с установяването на първия случай на заразен с коронавирус в Кърджали.

По думите му органите на реда се грижат спазването на установения реда, но не може да има до всеки човек полицай – нещата зависят и от личната ни култура.

Стана ясно, че заразеният е 57-годишен мъж, който е в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Не е гурбетчия, нито е бил в някоя от рисковите държави. Човекът е местен. Тепърва се установяват контактите и се прави всичко възможно, за да се установят максимално голям брой контактни лица.

На пресконференцията присъстват още проф. д-р Тодор Черкезов, дм, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ Кърджали и старши комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР.

„Нов живот“ научи, че от началото на извънредното положение мъжът е бил в Кърджали, като само на 17 март посетил Главатарци. Преди това е пътувал и до Стара Загора. Съпругата му, която работи в малък търговски обект, няма симптоми, но е поставена под задължителна карантина.

По думите на старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР – Кърджали стана ясно, че към днешна дата са образувани осем досъдебни производства – 4 са в Крумовград, три в Кърджали и 1 в Момчилград. Това са лица, за които органите на реда са установили, че в периода на карантина са я нарушавали.

Той поясни още: „Следи се за спазване на влизащите в страната още на граничния контролно-пропускателен пункт. Още там влизащите се поставят под карантина със съответното предписание, което се издава на място. Непосредствено след като се върне в град Кърджали, това лице се посещава периодично от служители на Министерство на вътрешните работи, съвместно с регионалната инспекция по здравеопазването и там където установяваме нарушаване на карантината се образуват досъдебни производства“.

 

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Дайте информация – Какво е работил човека?

  2. Шериф каза:

    Най вероятно е заразен от някой гурбетчия.. Пристигнал от чужбина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.