Тодор Койчев, театрален педагог в Манхайм, за „Нов живот“: Има баланс и спокойствие, по улиците няма хора с маски

В началото не можех да възприема, че такова нещо може да се случи! Но ето че може.

В Манхайм има всякакви хора – някои си стоят вкъщи, други си разхождат децата или домашните любимци. Защото  децата и кучетата трудно разбират, че има пандемия. Така че улиците не са чак толкова пусти. Навсякъде има полицейски ленти и заграждения, за да не се допуска хората да бъдат в близост.  Всички спазват дистанцията, чакат си реда на опашките. По принцип германците са много дисциплинирани и стриктно изпълнява наредбите, затова няма хаос и объркване.

В началото хората бяха малко объркани, не знаеха как да се справя и как да реагират, но вече всички са информирани. Даже децата от театралната група, с които работя, разбраха за какво иде реч и вече не задават въпроси. Знаят, че нямат право да играят навън и да са в големи групи заедно. Не зная как е в България, но тука повече от двама в групичка не могат да се събират. Ограниченията тук бяха въведени на 13 март. Знаеше се какво се случва в Китай, в Италия и в други страни, но промяната тук започва на 13-и следобед.

Хората, които искат да са информирани, следят брифингите на Министерството и Роберт Кох институт. Това са двете сериозни институции, които се следят с жив интерес в Германия. Естествено че има и други източници – сайтове в интернет, телевизия и радио.

Децата няма да ходят на училище до 19 април. Които могат – работят от вкъщи. Това са нарича Хоум офис.

Много хора като мен, които са на свободна практика, са в много неясно положение. Тоест не работиш – не получаваш хонорар. Говори се че Министерство на икономиката ще вземе някакви решения, за да помогнат на такива като мен. Все още чакаме решение за проблема. Дали ще ни дават кредити, които после ще връщаме, не знам. При какви условия ще е това, също не е ясно. Във всеки случай положението не е розово, за тези, които не работят в момента. Аз мисля, че Германия ще вземе някакво логично решение и Правителството ще помогне.

Колкото до мен – естествено е, че съм притеснен най-вече за моята майка, която е възрастна. И за всички близки, разбира се. И за приятелите и познатите си и роднините, които са над 60 години. Мисля, че абсолютно всички трябва да се пазим за да опазим и близките си. Говори се, че младите няма да усетят този вирус заради здравата си имунна система, но може да застрашат живота на близките си.

Тук ми харесва това, че когато вървиш, хората имат респект един към друг и си правят път, за да се спазва дистанция. Все пак по улиците има колоездачи, такива които тичат или водят деца, домашни любимци, инвалидни колички с възрастни хора. Има баланс и спокойствие. Никой не те гледа злобно. Също по улиците няма хора с маски. Смята се, че ако гледаш постоянно хора с маски, това вдъхва неспокойствие.

В Манхайм има заразени с корона вирус.  Не мога да ти дам данни.  Но аз мисля че Германия се справя много добре. Мерките, които се взеха са стабилни, гражданите ги спазват, има контрол. Аз вярвам и съм убеден, че ще се справим с тази тежка ситуация. Надявам се час по-скоро да отмине тази пандемия.

Тодор КОЙЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.