Цвета Караянчева: Какво зависи от президента?! Добре че беше премиерът да го запознае със ситуацията

Парламентът не е разпуснат, няма опасност за демокрацията, заяви в ефира на Нова парламентарният шеф Цвета Караянчева. Тя бе гост в предаването „Здравей, България“.
Вчера стана ясно, че Народното събрание преминава на работа на извънреден режим. Решението беше взето в пленарна зала с гласовете на 115 от народните представители, социалистите не го подкрепиха.
Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По Конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, което говори опозицията е безпочвено“, каза Караянчева.
Не можем да осигурим дезинфекция след всеки, който пипне бравата, категорична е тя.
Не мога да изключа вентилацията в Народното събрание, а тя носи всякакви вируси. Няма как гласуването да бъде онлайн, защото в конституцията е написано „лично и явно“. Не мога да осигуря разстояние от 1,5 м между народните представители“, обясни тя кое налага затварянето на парламента.
В момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от председател на Народното събрание, от народни представители, от президента и от Министерски съвет“, допълни още Караянчева.
Нямаме право да заплашваме живота на работещите в Народното събрание“, категорична бе Караянчева.
Запитана дали се прекъсва работата на парламентарните комисии, тя отговори: „Има възможност те да работят по различно време. Залите са големи, депутатите могат да работят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава – нямаме това разстояние и работим повече от 15 минути в едно помещение“.
След като няма опасност, защо Корнелия Нинова спря конференциите на БСП, попита риторично председателят на Народното събрание.
Цвета Караянчева остро разкритикува президента Румен Радев с думите: „Президентът излиза и предъвквайки стари теми, критикува! Какво зависи от президента? Добре че беше премиерът да отиде и да го запознае със ситуацията. Не може в криза да правиш срещички. Не може да се държиш така на 3 март, да се подиграваш с коронавируса, а  какво стана няколко дена по-късно?“
Празни приказки всеки може да говори, продължи по адрес на държавния глава тя.
После отново се върна на темата за опозицията и каза, че парламентарен контрол ще има, но „БСП няма да може да се показва по телевизията и да си прави пиар“.

 

4 коментара

  1. Наблюдател каза:

    А къде „изчезнаха“ 5 милиарда? Защо нямаме отговор какво стана с държавния резерв? ГЕРБ ги вълнува само пиара. „Карата“ е принудена да „затапва“ президента – ту в ивайловградско, ту на Шипка. Е-е-х че елементарно …

  2. Соня каза:

    Коя е Караянчева да решава кой има право на РR и кой не? Защо говори с думите на Б. Б. ? Нима си мисли, че избирателите й са толкова тъпи? Тя СЛУЧАЙНО да се е интересувала как се изказват английските политици и парламентаристи – с аргументи и факти, доста старателно търсени и подготвяни много време. Тъпните, които се говорят в българското народно събрание са само заяждания. Всичко се свежда до битово ниво, за да се омаловажи позицията на несъгласните.

  3. Анонимен каза:

    Да отговори защо се движи като пътува до гр.Кърджали с лимузина и охранителен джип. От какво се страхува?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.