Учебната година вероятно ще бъде удължена до юли

Матурите няма да се провеждат онлайн, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев

Учебната година най вероятно ще бъде удължена, стана ясно от интервю на просветния министър Красимир Вълчев днес пред Би Ти Ви. По думите му в обществото вече трябва да започнат да се създават нагласи, че има възможност да се удължи учебната година за сметка на юни, и дори на юли. „Всички трябва да имаме нагласа, че карантината ще продължи и че юни няма да може да се ходи на туризъм„, посочи той.

Ако училищата останат затворени до 21-ви април, промените, които ще се наложат – като отучване и др., ще са минимални. Ако обаче извънредното положение продължи и след 21-ви април, то ще трябва да се учи повече – през юни, юли или малко септември, заяви министърът. В този случай и изпитите ще бъдат отместени – с 1, 2 или 3 седмици. „Нека да говорим седмица за седмица“, призова обаче той. Според него всички трябва да се настройваме, че лятото ще трябва да се работи повече, да има повече летни занимални и занимания по интереси.

Министърът посочи, че за да бъде обявена учебната година за нулева, са нужни две предпоставки – карантината да продължи до края на годината и дистанционното обучение да не беше стартирало успешно. Това обаче не е така, тъй като оценката му за започналото обучение в електронна среда е положителна и дори „много добра“. „Имаме предпоставки 80% от учебния материал да бъде взет, което е минимумът„, допълни той.

Вълчев коментира искането на директори изпитите за 4-и и 10-и клас да бъдат отменени само за тази година като прибързано. Преди ден и зам.-просветният министър таня Михайлова заяви, че за сега изпитите няма да се отменят. Министърът отново повтори обещанието си, че в изпитите няма да влиза непреподаден материал, включително и преподаден дистанционно. „Може и дистанционното (взетият материал по този начин – бел.ред ) да не го включим в изпитите, можем да спрем и до края на първия срок„, коментира той относно съдържанието на предстоящите изпити. „Матури няма да се провеждат дистанционно„, беше категоричен още той. Според него рано или късно зрелостните изпити ще с епроведат, както ще има време и за балове.

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    ostanete zdravi i usmihnati! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.