Великобритания може да остане под карантина за шест месеца

Заразените в страната са близо 20 хил., а починалите до момента – 1228 души

Премиерът Борис Джонсън все още се намира в самоизолация, след като беше установено, че е заразен с COVID-19

 

Карантината в Обединеното кралство може да продължи по-дълго от очакваното, а животът може да се завърне към нормалното чак през есента, заяви ключов правителствен медицински съветник, пише либералното британско издание The Guardian, цитирано от Агенция „Фокус“.

Д-р Джени Хариес, заместник-главен медицински ръководител на Англия заяви това по време на правителствена пресконференция. Според нея сегашните ограничения може да бъдат преразгледани в края на определения от властите период от три седмици.

„Ако успеем, тогава ще сме преодолели кривата (на увеличението на заразените – бел. ред.), но ако не, тогава не трябва изведнъж да се завръщаме към нормалния си начин на живот“, каза тя.

„Това би било доста опасно. Ако спрем, тогава всички наши усилия ще са били напразни и можем да станем свидетели на втори пик (на заразата)“.

Във Великобритания са наложени множество мерки за ограничаването на разпространението на вируса, като забрана за пътувания и излизани, и работа от дома, където това е възможно.

„Трябва да продължим (с карантината) и след това лека полека ще можем дапригодим някои от мерките за социално дистанциране и постепенно да се върнем към нормалния живот“, каза Хариес.

„Мисля че ще са ни необходими три седмици за наблюдение (на ситуацията). Два или три месеца ще са нужни, за да разберем, дали наистина сме преборили (епидемията) и общо три до шест месеца в идеалния случаи, и има много несигурности около това, но чак тогава ще разберем кога ще можем да се върнем към нормалния живот. Възможно е (карантината) да продължи дори повече от това“, каза тя.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън все още се намира в самоизолация, след като беше установено, че е заразен с COVID-19.

По-рано един от съветниците на правителството, проф. Нийл Фъргюсън от Лондонския университет, заяви пред Sunday Times, че мерките трябва да останат в сила поне няколко месеца.

„Ще трябва да задържим тези мерки, според мен, за сериозен период от време, за предпочитане до края на май, може би юни. Май е оптимистична (прогноза)“, каза той.

По последни данни 127 хил. души във Великобритания са били тествани за COVID-19, като от тях заразени са били близо 20 хил., а починалите в страната са 1228 души.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.