Борисов и ген. Мутафчийски НА ЖИВО във Фейсбук страницата на „Господари на ефира“

Премиерът Бойко Борисов и началникът на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски отговарят на живо на въпроси в пряко предаване на Фейсбук страницата на „Господари на ефира“. В разговора участва и вицепремиерът Томислав Дончев.

Продължавам все повече да се притеснявам, коментира премиерът ситуацията с коронавируса. В началото всички слушахме докторите, че това е грип като всички грипове. Всякакви теории чух през цялото това време – как ще дойде пик, колективни имунитети…

Доволен съм, че наред с всички леки мерки, които тогава бяха и в наш ущърб, тогава с колегите направихме един оперативен щаб, в който да сложим хората, които всяка сутрин се изправят пред вас, за да може колкото е възможно да взимаме най-правилните мерки, заяви Бойко Борисов в LIVE включване на „Господари на ефира“.

„Животът го доказа колко е било навременно и правилно. Вчера Русия въведе нашите мерки, днес Кипър… Дотук направихме правилните неща“, добави той.

„Това е нещо непознато за медицината и за света. Китайският премиер ми каза: Далеч сме от справяне. Същото каза и Меркел, и президентът Путин. Към днешна дата сме направили всичко, което е направено по света. Вървим по много тънка нишка. Има и по-строги мерки от нашите“, каза още Борисов.

„Единството, спазването на мерките, да се пазим един друг – това правим в момента“, обобщи Борисов.

„Ако имаме претенциите за едно организирано общество, е ясно, че единственото доказано, което помага за неразпространението на коронавируса, е дистанцията и маската, която предпазва, ако някой кихне или се изкашля, да не ти попадне слюнка на лицето. Колко струва една бира или една кутия цигари. Колкото една маска“, отсече Борисов.

„Тук въпросът не е да вземем на някой човечец 5000 лева. Въпросът е да разберат, че ако не са внимателни, могат да заразят и 100 човека. За тези, които нямат 3 лева, ще раздадем маски, но умоляваме хората да си сложат маските“, каза още премиерът.

„Вече всички говорят за война. Най-важно е по време на война да не се разколебаваш. Ние не сме безгрешни, не сме завършили институт за борба срещу коронавируса. При всички положения носенето на маски не е вредно, а е полезно“, категоричен бе Борисов.

„Чувствам се лекар. Другите титли не са най-важното, въпреки че не се чувствам комплексиран от тях“, заяви проф. Мутафчийски.

„Във всички армии главните лекари на армиите са генерали, какъвто съм и аз, и носят своите униформи с чест“, добави той.

„И сега изказването на всички инфекционисти говорят, че това не е чак такова чудо. Те казват, че ще има стаден имунитет и че ще отмине. За разлика от азиатските държави, Европа е с доста застаряващо население и ударът е много по-сериозен. Тази епидемия стана абсолютно смъртносна заради бързото разрастване и невъзможността здравните системи да се справят“, обясни началникът на щаба за борба с коронавируса.

По думите му коронавирусът все още не е показал истинското си лице.

„В магазините опашките са на 2 метра дистанция. В градския транспорт бяха направени едни мерки, които са ефективни – разреши се зелената и синята зона да са безплатни. Не съм видял препълнен градския транспорт, доста е рехав. Въпреки това има струпване на хора в затворено прострнаство, затова и предложихме задължително носене на маски. Но това претърпя значителен хейт“, добави проф. Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.