Радев с остра критика: Кризата показа, че хазната е празна! Време е Борисов да се смири!

Десет години ни убеждават, че имало резерв, изтъкна президентът.

Всяка година се харчат милиарди от излишъка без никакви правила. Не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения. Не можем да спечелим тази война с ограничения, глоби, насаждане на страх и чувство на вина на населението, каза още държавният глава.

 

Всяка година се харчат милиарди от т. нар. излишък без никакви правила. Кризата обаче показа, че хазната е празна.

Този остър коментар направи в Благоевград президентът Румен Радев.

Десет години ни говорят и ни убеждават, че имало резерв, изтъкна президентът, имайки предвид уверенията на премиера досега за големия излишък в хазната.

По думите му заемът (който правителството иска да вземе в размер на 10 млрд.лева -б.р.) трябва да се харчи под строг обществен контрол, за да не стане така, че парите да потънат. „Този път обаче трябва да сме много внимателни и парите да се харчат при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите да потънат, както е ставало досега“, каза държавният глава.

„От моя страна няма конфронтация и няма прекратяване на диалога. Ветото (върху Закона за извънредните мерки -.б.р), което наложих, коригира опасни разпоредби в Закона, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър- председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения“, каза още държавният глава.

„Наложените ограничения и мерки трябва да се спазват отговорно, но продължителното им запазване може да доведе до много по-големи пораженията от тези, породени от коронавируса, включително и до по-висока смъртност“, подчерта държавният глава Румен Радев след като участва в заседание на Оперативния кризисен щаб в града, на което се запозна с предприетите мерки за защита на здравето на гражданите и доставки на храни и лекарства за нуждаещите се.

Трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но управляемо и безопасно, да се върнем към относително нормален ритъм на живот и да възстановим свободата на движение на хора и стоки, каза Радев.

Излизането от тази криза изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавируса и адекватни ресурси, подчерта държавният глава.

Според него противодействието на коронавируса изисква всеобхватна, навременна и достоверна информация какво реално се случва в страната и да се набележат ефективни и целенасочени стратегии, включително чрез всеобхватно тестване с фокус върху различните социални и рискови групи в различни региони.

„Към момента такава информация няма, а процесите трудно може да се управляват на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи“, посочи президентът.

На срещата на Оперативния кризисен щаб в Благоевград беше споделено и притеснението на медиците относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса.

Това може да доведе до блокиране на болници, до невъзможност за лечение на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи и до повишаване на смъртността далеч над тази от коронавируса.

Формирането на едно звено в дадена болница, което да бъде усилено с анестезиолози, лекари и сестри от другите болници, в което да бъдат обособени всички заразени от коронавирус, за да може другите болници да продължат да обслужват пациенти с тежки случаи, беше посочено като възможно решение.

„Това е жизненоважно, за да не блокираме здравната система. Предложението ще бъде отправено и към министъра на здравеопазването“, посочи Румен Радев. Президентът призова и за създаване на достъпни условия, така че всеки гражданин да може да си направи личен тест.

Помолен да коментира предприетите икономически мерки от правителството, държавният глава припомни, че многократно е призовавал за убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, които все още не са предприети. „На засегнатите не се предлага реална помощ, а заем, който впоследствие допълнително ги задължава към банките“, заяви Румен Радев.

Той използва възможността да благодари и на хората на първа линия – лекари, полицаи, доброволци, служители в транспортна, търговията, социалните системи, учителите и на всички, които в тези трудни условия изпълняват дълга си.

„Благодаря на кризисния щаб за полаганите огромни усилия и създадената организация за борба с коронавируса“, допълни президентът Радев.

Той изказа задоволство от видяното в Благоевград по време на провелото се заседание на Общинския кризисен щаб, на което присъства лично. „Виждам усилия в една посока, виждам координация“, подчерта държавният глава.

Според него е много важно това, че ръководителите на болниците в областния център, както и представителите на полицията, са били на заседанието на общинския щаб.

„Това са важни хора, които са на първа линия в тази борба. Това, което им казах, е, че да, има заповеди, които трябва да се спазват, но виждате, че и хората, които дават заповеди, непрекъснато ги променят. Обстановката е много динамична“, допълни той.

По думите на президента Румен Радев не трябва да има притеснения там, където има рационални решения, които трябва да бъдат взети. Той обясни, че когато има идеи, те трябва да се предлагат и нагоре, за да се променят и заповедите. За пример той посочи днешната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, свързана с отмяната на задължителното носене на предпазни маски на открити обществени места.

Наложените ограничителни мерки трябва да се спазват отговорно и аз искам да благодаря на всички българи за съзнателното отношение, каза още президентът.

По думите на президента Румен Радев е необходимо да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но управляемо и безопасно, да се върнем към някакъв относително нормален ритъм на живот.

Според държавния глава това налага всеобхватно тестване на населението, таргетиране на различните социални и рискови групи.

„Аз съм привърженик на това да има информация какво е състоянието и какво правим. Повярвайте ми, това е много сложен процес, който трудно може да се управлява на базата на само 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи. Не можем да спечелим тази война единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх и чувство на вина на населението. Затова трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да предприемем тази стратегия – да разширим обхвата на тестваните, да таргетираме тези групи във всички региони, за да имаме ясна картина и да може да прилагаме прицелни действия“, допълни президентът Радев.

Той уточни, че само така ще може да излезем от този блокаж на държавата.

„Представете си, ако той продължава дълго – ние така ли ще останем? Ние трябва да мислим да излезем от блокажа и да можем да преодолеем икономическата и социалната катастрофа, която сами ускоряваме“, коментира Румен Радев.

Друг въпрос, който бе зададен към президента, бе дали и него го тестват всеки ден за корона вирус.

„Аз имам един тест, който е отрицателен. Не мога да си позволя лукса, при положение, че няма тестове за хората, да се тествам всеки ден. Всеки решава кога и как може да се тества, но много българи, които искат да се тестват не могат да го направят и аз съм солидарен с тях. Не всички могат да отделят пари за тестване в частни лаборатории, не всички имат достъп – трябва да пътуват, за да стигнат до тях при тези тежки ограничения“, посочи Радев.

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    До партиите:-раздавайте маски в които да пише вашите инициали ,както раздавахте шапки преди изборите.Общинските съветници да дарят по една заплата защото са на държавна ясла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.